Nova značajna ulaganja u zeleni vodonik

Foto-ilustracija: Unsplash (Omar Elsharawy)

Kako bi se ostvario razvoj zelenog vodonika i obnovljive tehnologije, Egipat je potpisao sedam Memorandum o razumevanju (eng. Memoranda of Understanding) sa međunarodnim programerima u ovoj oblasti.

Na ovaj način, Egipat je otvorio vrata za ulaganje u vrednosti od 40 milijardi dolara, navodi se na sajtu Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Investicija bi trebalo da se odvija u dve faze. Naime, u početnoj pilot fazi u projekte koji se nalaze u ekonomskoj zoni Sueckog kanala biće uloženo oko 12 milijardi dolara. Nakon toga, u prvoj fazi uslediće dodatnih 29 milijardi dolara.

Kako se navodi, do ovog koraka je došlo nakon što je Tarek El Mola, ministar za naftu Egipta izjavio da zemlja ima u planu da obnovljivi izvori energije čine 60 odsto njenog energetskog miksa do 2030. godine.

Pročitajte još:

Ova zemlja nalazi se na dobroj lokaciji u globalnom pojasu sunca. Preciznije, u proseku u toku dana ima 9 do 11 sunčanih sati, dok su oblačni dani vrlo retki. Upravo ovo čini da ima veliki potencijal da obnovljive izvore energije iskoristi za proizvodnju vodonika.

Egipat je i tokom prethodnih godina potpisivao ovakve memorandume i sporazume, sa ciljem da postane čvorište zelenog vodonika i obnovljive energije, pišu svetski mediji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti