Nova ulaganja EU u razvoj infrastrukture za vodonik

Foto-ilustracija: Unsplash (d-koi)

Evropska komisija odobrila je zajednički projekat sedam država članica pod nazivom IPCEI Hi2Infra, koji predstavlja treći važan projekat od zajedničkog evropskog interesa ovog puta za podršku vodonične infrastrukture. U njegovoj pripremi učestvovale su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugalija i Slovačka, koje su njime za cilj postavile smanjenje zavisnosti od prirodnog gasa. Pored toga, projekat treba da pomogne u postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i REPowerEU plana.

Konkretnije, reč je o 6,9 milijardi evra javnog finansiranja koje će države članice da obezbede, a za koje se očekuje da će otvoriti 5,4 milijarde evra privatnih investicija. U okviru ovog projekta, 32 kompanije sa aktivnostima u jednoj ili više država članica, uključujući mala i srednja preduzeća, učestvovaće u 33 projekta.

IPCEI Hi2Infra će pokriti širok deo lanca vrednosti vodonika podržavajući:

  • korišćenje 3,2 GW elektrolizera velikih razmera za proizvodnju obnovljivog vodonika
  • postavljanje novih i prenamenjenih cevovoda za prenos i distribuciju vodonika od približno 2.700 kilometara
  • razvoj velikih skladišta vodonika kapaciteta najmanje 370 GWh
  • izgradnju terminala za primopredaju i povezane lučke infrastrukture za tečne organske nosače vodonika (LOHC) za pretovar 6.000 tona vodonika godišnje

Pročitajte još:

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, implementacija nekoliko projekata očekuje se već u narednim godinama. Neki veliki elektrolizatori biće u funkciji između 2026. i 2028. godine, a cevovodi između 2027. i 2029. godine, što zavisi od geografskog područja.

Završetak samog projekta planiran je za 2029. godinu.

Ovi projekti vrlo su ambiciozni, zato što za cilj imaju razvoj infrastrukture koja nadmašuje ono što tržište nudi u ovom trenutku. Njima će biti postavljeni prvi blokovi za integrisanu i otvorenu mrežu vodonika, koja će biti dostupna, kako se navodi – pod nediskriminatornim uslovima. Upravo ovo će omogućiti tržišno povećanje snabdevanja vodonikom iz obnovljivih izvora u Evropi, kao i dekarbonizaciju privrednih sektora koji zavise od vodonika kako bi se smanjile njihove emisije ugljenika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti