Nemačka i Alžir otvaraju novo poglavlje u proizvodnji zelenog vodonika

Foto-Ilustracija (akitada31)

Nemačka i Alžir uspostaviće bilateralnu radnu grupu za vodonik, u želji za saradnjom na proizvodnji zelenog vodonika, što predstavlja deo njihovog energetskog partnerstva. Tim povodom su dr Robert Habek, nemački federalni ministar za privredu i zaštitu klime i Mohamed Arkab, alžirski ministar energetike i rudarstva, potpisali u Alžiru deklaraciju o namerama.

Kada je reč o saradnji, potrebno je Alžir posebno podržati u uspostavljanju vodonične infrastrukture i proizvodnje, navodi se na sajtu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomske poslove i zaštitu klime (BMWK). Pored toga, treba da se instalira i pilot postrojenje za vodonik.

Prema rečima nemačkog ministra, Nemačka i Alžir održavaju blisko energetsko partnerstvo od 2015. godine, a sada postoji želja da se partnerstvo proširi i da se Alžir podstakne da više proizvodi zelenog vodonika u budućnosti, ali i da više ulaže u solarnu i energiju vetra i na taj način stvori sebi dodatnu vrednost.

Kako je dodao, Nemačka želi da ih podrži znanjem i tehničkom ekspertizom, a takođe je istakao da su Nemačka i Evropska unija dostupne kao zemlje potencijalni kupci zelenog vodonika. Ono što je neophodno u ovom trenutku jeste stvaranje tehničkih i ekonomskih uslova za isporuke vodonika između ove dve zemlje.

Pročitajte još:

Dok alžirsko-nemačka operativna grupa za vodonik ima za cilj da promoviše okvirne uslove za proizvodnju, skladištenje i transport zelenog vodonika i njegovih derivata, bilateralna saradnja treba da pruži podršku investicijama privatnog sektora u obe zemlje, kako bi se doprinelo energetskoj bezbednosti u Evropi, a istovremeno i implementaciji Pariskog sporazuma.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, potpisivanje deklaracije o namerama, usledilo je nakon visokog nivoa razmene sa ministrima, privrednicima i stručnjacima, koji su prethodno intenzivno diskutovali o potencijalima i izazovima proširenja obnovljivih izvora energije, vodonika, finansiranja, transporta i preuzimanja na okruglom stolu.

Ovom skupu bili su pozvani da prisustvuju i predstavnici Evropske komisije, Italije, Austrije i Tunisa, koji podržavaju stvaranje ,,južnog koridora H2’’. Koridor predviđa transformaciju i proširenje postojećeg koridora gasovodne mreže za obnovljivi vodonik, od Alžira preko Tunisa, Italije i Austrije do južne Nemačke.

U narednom period Alžir će težiti prema tome da postane značajan proizvođač zelenog vodonika i da izvoti 10 odsto potreba Evropske unije do 2040. godine. Kako se navodi, na taj način bi ova zemlja mogla da unapredi svoju ekonomiju i obezbedi nova radna mesta, a istovremeno da postepeno vrši tranziciju energetskog sektora, smanjujući upotrebu gasa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti