Jačanje saradnje sa Grčkom i divesifikacija energetskih izvora

Foto-ilustracija: Unsplash (aaron-jones)

Na Srpsko-grčkom poslovnom forumu održanom u Palati Srbija, bilo je reči o tome da će u budućnosti biti značajnog ulaganja u energetsku infrastrukturu Srbije, samim tim i veću energetsku bezbednost, a pri tome ističući velike mogućnosti za proširenu saradnju sa Grčkom, kada je u pitanju ovaj sektor. Najveća zainteresovanost postoji za jačanje saradnje kada su u pitanju gas i električna energija

Nakon uspostavljanja gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija je omogućila direktan pristup gasnim izvorima iz Kaspijskog regiona i LNG terminalu u Aleksandropolisu, čime je Grčka postala važan partner u snabdevanju gasom. Dogovorene su isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana u naredne dve godine, ali je rezervisano i još 300 miliona kubnih metara gasa iz grčkog LNG terminala godišnje, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Planira se izgradnja dva nova gasovoda, jedan sa Severnom Makedonijom i drugi sa Rumunijom, koji bi trebalo da budu završeni pre EXPO 2027, u cilju diversifikovanja snabdevanja gasom.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay

U naftnom sektoru, radi se na smanjenju zavisnosti od postojanja jednog pravca snabdevanja, preko Jadranskog naftovoda, tako što će biti izgrađen naftovod dužine 128 kilometara sa Mađarskom. Takođe se razmatra povezanost sa naftnim izvorima u Grčkoj preko Severne Makedonije, što bi dodatno unapredilo sigurnost snabdevanja, i izrodilo novu saradnju sa ovom zemljom.

Poseban fokus stavljen je na obnovljive izvore energije (OIE) i postizanju cilja da 45 odsto energije potiče iz OIE do 2030. godine. U cilju ostvarivanja ove brojke, planirana je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, sa projektovanom snagom od 628 MW, kao i moguća izgradnja RHE Đerdap 3 sa snagom od 1.800 MW, što bi predstavljalo značajan doprinos kapacitetima u regionu.

Do kraja decenije, očekuje se uvođenje novih 3,4 GW kapaciteta iz vetra i sunca, uključujući 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana od strane EPS-a i druge projekte koje realizuju privatni investitori.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti