Kompaniji Jadran-Naftagas nova koncesija za eksploataciju nafte u Obudovcu kod Šamca

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji Jadran – Naftagas registrovanoj u Banjaluci da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko tehnološke karakteristike.

Ovo je drugi put u poslednjih sedam meseci da Vlada odobrava koncesionaru eksploataciju ove mineralne sirovine. U junu prošle godine po istom osnovu su dobili dozvolu da izvade 5.000 kubnih metara.

U opštini Šamac kažu da će tražiti da se koncesioni ugovor preispita, kako bi ova lokalna zajednica imala neku korist od ovog prirodnog bogatstva.

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan da plati pet odsto od prihoda ostvarenog korišćenjem uzetih količina, a da dokaz o uplati dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva, uz zahtev za reviziju elaborata o rezervama.

“Koncesionar Jadran – Naftagas iz Banjaluke obavezuje se da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izveštaju i elaboratu o rezervama”, navodi se u odluci Vlade Srpske.

Pročitajte još:

Generalno, o ovom projektu postoji jako malo informacija zahvaljujući ugovoru između dve strane.

Kako je to jednom ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao, podaci i rezultati istraživanja do kojih se dođe neće se objavljivati u javnosti sve dok čelni ljudi Jadran – Naftagasa ne odluče drugačije.

Preduzeće Jadran-naftagas su osnovali Naftna industrija Srbije i Zarubežnjeft koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gazprom.

Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa Vladom Srpske potpisan je 2011. godine na 25 godina.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević traži hitan sastanak sa resornim ministrom povodom istraživanja koje ova kompanija vrši na području opštine na čijem je čelu.

Prema njegovim rečima u ovom slučaju se primenjuje Zakon o geološkim istraživanjima umesto Zakona o rudarstvu, zbog čega Šamac trpi ogromnu štetu.

“Da se primenjuje Zakon o rudarstvu, Šamcu bi pripalo 80 odsto prihoda od koncesione naknade. Ovako, oni primenjuju Zakon o geološkom istraživanju što direktno šteti budžetu. S obzirom da su velike količine u pitanju, očekujem da u što skorijem vremenu ovaj problem u razgovoru sa ministrom rešimo”, rekao je Milićević za Capital.

On je rekao i da je saradnja sa kompanijom Jadran – Naftagas korektna, ali da to ne menja njegov stav.

Izvor: Capital

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti