Republika Srpska ulaganjem u OIE do očuvanje najniže cene struje u regionu

Foto-ilustracija: Pixabay

Republika Srpska iz obnovljivih izvora energije dobija svega 40 odsto energije, dok je glavni cilj da se u narednom periodu taj procenat poveća na 60 odsto. Zbog toga je ključna izgradnja objekata HE “Dabar”, HE “Buk Bijela”, HE “Bistrica”, Solarne elektrane “Trebinje” i vetro parka “Hrgud”.

“Cilj Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade Republike Srpske je što hitnije ulaganje u izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije jer ćemo na taj način sačuvati najnižu cenu električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj”, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Petrović je naglasio da Republika Srpska ima ogromne vodene potencijale i velike potencijale za razvoj objekata iz vetro i energije sunca.

Generalni direktor Elektroprivrede pojasnio je da energija vetra ne spada u upravljive, odnosno stabilne izvore energije i da njeno balansiranje košta investitora zbog čega se MH ERS opredelio prvenstveno za izgradnju hidroelektrana i solarnih elektrana.

“Do sada smo razvili 247 megavata solarnih projekata Trebinje – Ljubinje koji će sa projektima hidroelektrana služiti da prodajemo balansiranu energiju zemljama okruženja”, kazao je Petrović.

On je naglasio da 13. jula ove godine Evropska komisija uvodi “border karbon”, odnosno granicu za energiju koja je proizvedena iz termoelektrana.

“Sve članice EU već plaćaju emisiju ugljendioksida (CO2) koja iznosi 54 evra po megavat satu, a mi za sada tu naknadu ne plaćamo i postoji ideja da nekim simboličnim učešćem od oko pet odsto pokažemo dobru volju da se krećemo ka principima EU i taj novac uložimo u naše projekte iz obnovljivih izvora”, rekao je Petrović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti