Iz Rusije stiže FLIP – autonomni „taksi budućnosti“

Foto: Tviter skrinšot

Električno autonomno vozilo futurističkog izgleda po prvi put se našlo u medijima 27. maja, a njegovi tvorci iz kompanije Sber Auto Tech (SAT) okarakteridali su ga kao „taksi budućnosti“ u svom saopštenju za medije.

Prototip pod nazivom FLIP pokreće električni motor ugrađen u specijalno dizajniranu platformu, a prazne baterije moguće je zameniti za samo pet minuta čime se rešava problem dugog punjenja električnih vozila.

Upravo je ova inovativna platforma ono na šta je kompanija SAT naročito ponosna jer, osim električnog pogona, podržava i napajanje vodonikom ili prirodnim gasom. Platforma je takođe pogodna za različite karoserije – putničke, kamionske i hibridne, dodaje se u saopštenju.

Pored unikatnog oblika i fleksibilne platforme, FLIP je privukao veliku pažnju zahvaljujući autonomnom sistemu upravljanja. Kako bi se osigurala maksimalna bezbednost i udobnost putovanja, Sber Auto Tech je uveo nove tehnologije poput prepoznavanja lica i navigacije vozilom putem aplikacije. Tu su još i strimovanje muzike ili videa za komfor, dok bezbednost garantuju ugrađeni lideri, radari i kamere za procenu okruženja.

Iako relativno malih dimenzija – 3,62 i 1,95 metara, enterijer je projektovan tako da u njega može stati 6 ljudi. Za ovaj dodatni prostor zaslužan je autonomni sistem upravljanja, a kako FLIP ne poseduje klasičnu kontrolnu tablu, putnici mogu da se smeste jedni preko puta drugih.

Foto: Tviter Skrinšot

Sberbank, najveća banka ne samo u Rusiji, već u Istočnoj i Centralnoj Evropi, osnovala je kompaniju Sber Auto Tech koja ima za cilj da spoji IT i mobilnost za udobniji, sigurniji i efikasniji transport. Stvaranje platforme za autonomna vozila, razvoj infrastrukture za „pametni“ transport i razvoj operativnog sistema koji će suštinski promeniti interakciju između vozača i automobila nalaze se u fokusu ove kompanije.

FLIP je ispunio sve zahteve međunarodnih standarda automatizovane vožnje, premda je do sada testiran samo na zatvorenim stazama.

Javna prezentacija FLIP-a treba da se održi tokom Sankt Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, od 2. do 5. juna 2021. godine.

Milena Maglovski

 

 

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti