Otvoreno “Pipi Igralište” u Novom Sadu

Foto: Grad Novi Sad

Povodom obeležavanja 75. rođendana Pipi Duge Čarape ambasada Švedske je, uz podršku i donacije 12 kompanija iz ove zemlje, u Novom Sadu otvorila “Pipi Igralište” koje je prilagođeno deci sa posebnim potrebama.

Pre 36. godina Astrid Lindgren autorka romana o Pipi Dugoj Čarapi, posetila je Novi Sad i dobila je povelju Zmajevih dečjih igara. Njenom posetom i učešćem u Zmajevim dečjim igrama, Novi Sad je i zvanično ostao zabeležen u dokumentaciji stvaralaštva i zaostavštine Astrid Lindgren koju Švedska i dalje promoviše.

”Drago nam je da otvaramo “Pipi igralište” kao poklon švedskih kompanija deci Novog Sada. Zajedno smo obezbedili sprave za igru koje su prilagođene deci sa posebnim potrebama, mislim da bi se Pipi radovala da to čuje. Pipi je simbol jednog snažnog deteta koja čuva i sebe i druge, ima svoju ideju o tome šta je pravedno i sprovodi je u delo, iako ima tešku porodičnu situaciju. Priča o Pipi skreće pažnju društvu na to da deca treba da budu zaštćena i da imaju prava“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin.

On je dodao da ga raduje što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, u kome neće biti mesta nasilju i telesnom kažnjavanju dece.

“To će biti pozitivan doprinos pravima dece u Srbiji“, rekao je ambasador Lundin.

Foto: Grad Novi Sad

Pipi Duga Čarapa jedna je od najpoznatijih junakinja u književnosti za decu u svetu i zahvaljujući njoj autorka Astrid Lindgren postala je najpopularnija autorka knjiga za decu. Priče o Pipi objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primeraka i smatraju se prekretnicom u savremenoj književnosti za decu i najuticajnijom dečjom knjigom svih vremena. Kritičari kažu da Pipi inspiriše decu da  porastu u ljude koji će misliti svojom glavom i boriti se za lepši život.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao da je da postoji kontinuitet u saradnji sa ambasadom Švedske kroz različite projekte, a da je kruna te saradnje upravo otvaranje “Pipi Igrališta” u godini u kojoj Pipi puni 75. godina.

“Igralište se nalazi u delu grada koji se brzo razvija, siguran sam da će mališani uživati u njemu. Zahvalni smo švedskim kompanijama koje su dale svoj doprinos u realizaciji ovog projekta“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Opremanje Pipi igrališta u Novom Sadu pomogle su švedske kompanije: AstraZeneca, Pejkom, Brovex, Husqvarna, Ikea, Securitas, SystemAir, Atlas Copco, Catena Media, Tetra Pak, Paroco i Unimet.

Izvor: Ambasada Švedske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti