408 kilometara na sat uz nulto zagađenje

Foto: Tviter skrinšot

I dok se jedni boje brzine, drugi je obožavaju, a Voksan Vatman – zvanično najbrži električni motocikl na svetu, svakako nije za one sa slabim stomakom.

Na ovaj neustrašivi dvotočkaš, stvoren da bude „kralj“ brzine, 31. oktobra 2020. godine seo je svetski šampion Maks Bjađi i oborio dotadašnji rekord u kategoriji „delimično-strimlajn električni motocikl preko 300 kg“ dostigavši 366 km/h.

Prema propisima Međunarodne motociklističke federacije, maksimalna brzina Vatmana dobijena je kao srednja vrednost dve vožnje na trasi od jedne milje iz letećeg starta, a Vatmanov GPS brzinometar zabeležio je neverovatnih 408 km/h, piše na sajtu Voksan Motors.

Strimlajn vozila imaju oblik koji smanjuje otpornost vazduha, a za neobičan dizajn, koji nema drugu ulogu osim postizanja maksimalne brzine, zaslužan je francuski dizajner automobila, motocikala i nameštaja Saša Lakić poreklom iz Beograda.

Ovaj jedinstveni ultra-čvrsti aluminijumski egzoskelet integriše sve komponente pogonskog sklopa i unapređuje performanse dvotočkaša za oko 35 km/h.

Francuski proizvođač motocikala Voksan Motors odlučan je da Vatman zadrži titulu najbržeg električnog dvotočkaša pa i do 2022. godine, kako najavljuju, možemo očekivati nove rekorde od preko 400 km/h.

Vatman pokreće motor trkačkog automobila Mercedes Formula E snage 270 kW i zato ne čudi što mu je od nule do 100 km/s potrebno samo 3,4 sekunde, saopštio je Voksan Motors.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti