Izgradnja HE “Buk Bijela” biće gotova za četiri godine

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Počela je izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela” u Foči i prema planovima radovi će biti gotovi za četiri godine. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i Radovan Višković, predsednik Vlade RS.

“Želimo da pokažemo da je regionalno povezivanje dobro zbog svih građanki i građana celog regiona. Drina je reka koja nas spaja i da nas nikad više ne razdvaja. Ovo je istorijski dan, jer se decenijama govorilo o „Buk Bijeloj“. Završićemo je pre roka i pokazati šta znače zajednički rad i efikasnost. Ponosna sam na saradnju sa Ministarstvom energetike RS. Duboko verujem da ovo neće biti jedina HE koju ćemo zajedno raditi. Infrastrukturno povezivanje, bilo da je transportno ili energetsko, najvažnije je za naš budući razvoj. Neka nam je uspešan današnji dan i da za četiri godine ova hidroelektrana počne da proizvodi kilovate električne energije”, poručila je Mihajlovićeva.

Prema rečima Ane Brnabić, “Buk Bijela“ je samo jedan element u mozaiku naših odnosa i projekat koji nam otvara mnoga druga vrata.

“Ovo je novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona. Da pokažemo kako se radi u interesu budućih generacija koje će koristiti ovu hidroelektranu, koji neće poznavati granice za ljude, kapital i projekte, koje će ostati ovde da žive”, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske, rekao je da ovaj projekat doživljava kao najznačajniji za Srbiju i RS.

“Čekali smo više od 60 godina da počnemo realizaciju i ponosni smo što ga radimo zajedno sa Srbijom i što ćemo na ponos građana obe države projekat završiti za četiri godine. Ovo je projekat koji znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet”, rekao je on. 

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti