Srbija postala većinski vlasnik u HES “Gornja Drina”

Foto-ilustracija: Unsplash (T L)

Kako prenosi portal Capital.ba Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti 850 miliiona konvertibilnih maraka (oko 425 miliona evra).

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se “Elektroprivreda Srbije” (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES “Gornja Drina” iz Foče.

Do sada ovo koncesiono preduzeće je bilo u vlasništvu “Elektroprivrede” RS (ERS), a koja će u buduće imati 49 odsto udela, a Srbija 51 odsto.

Dozvolu za promenu vlasničke strukture Vlada je dala na sednici 22. oktobra, a Odluka je stupila na snagu.

“Odobrava se promena vlasničke strukture koncesionara HES “Gornja Drina”, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za upis promene vlasnika u registar”, navodi se u rešenju Vlade Republike Srpske.

Ovoj odluci prethodila je odluka Konkurencijskog saveta BiH, koje je ocenilo kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U svom obrazloženju Konkurencijski savet je naveo da društvo HES “Gornja Drina” još uvek nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekat koji će biti sproveden u dve faze, te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

Takođe, naveli su oni, EPS i ERS nisu aktivni na istim geografskim tržištima, već svoje delatnosti pružaju na teritoriji Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korišćenje HE “Buk Bijela” vrednosti 382,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 191,2 mliiona evra) dodeljena je pre tri godine ERS-u.

Preduzeće HES “Gornja Drina” nastalo je odlukom Vlade RS iz septembra 2019. i to spajanjem firmi Hidroelektrana “Buk Bjela” i Hidroelektrane “Foča i Paunci”.

Projekat hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” predviđa izgradnju hidroelektrana “Buk Bjela”, “Foča i Paunci” čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

Sve ukupno njihova vrednost iznosi oko 850 miliona konvertibilnih maraka, i sve tri bi trebalo da se grade zajednički.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio kako će gradnja “Buk Bijele” početi naredne godine, a da će ove biti postavljen kamen temeljac.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti