Pronađeni fosili sugerišu da su dinosaurusi putovali preko okeana

Foto-ilustracija: Pixabay

U Africi su otkriveni fosili dinosaurusa kljunara, što je navelo stručnjake da pretpostave da je ta vrsta putovala stotinama kilometara preko okeana da bi stigla na ovaj južni kontinent.

Novi dinosaurus, Ajnabia odisseus, član porodice dinosaurusa kljunara koji su biljojedi, otkriven je u stenama rudnika u Maroku, a datira od pre više od 66 miliona godina, do kraja perioda krede.

Iako su neki primerci ovog dinosaurusa mogli dostići dužinu i do 15 metara, stručnjaci kažu da je verovatnije da su ipak najčešće bili u rangu veličine ponija od tri metra dužine.

Istraživači su bili zbunjeni kako je dinosaurus završio u Africi, koja je bila ostrvski kontinent i potpuno izolovana dubokim morem tokom perioda kasne krede.

Dinosaurus kljunar nastao je u Severnoj Americi, a kasnije je emigrirao i na Južnu Ameriku, Aziju i Evropu.

Nikolas Longrič (Nicholas Longrich), viši predavač Milnerskog Centra za Evoluciju (Milner Centre for Evolution) Univerziteta Bat (University Bath), koji je vodio studiju, opisao je otkriće fosila kao „poslednju stvari na svetu koju biste očekivali“.

„Potpuno neverovatno otkriće, poput pronalaska kengura u Škotskoj. Afrika je bila potpuno izolovana vodom, pa se legitimno postavlja pitanje – kako su tamo stigli?“, pita se Longrič.

Nakon proučavanja zuba  i viličnih kostiju dinosaurusa, stručnjaci su utvrdili da pripada podfamiliji Lambeosaurinae.

Stručnjaci kažu da je ova podfamilija evoluirala u Severnoj Americi, pre nego što je došla i do Azije i kolonizovala Evropu, a zatim i Afriku.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pretpostavka je da su kljunari, sa svojim velikim repovima i pozamašnim nogama, morali preći stotine kilometara otvorenog mora da bi stigli do afričkog kontinenta, a da su to, najverovatnije, postigli metodom splavarenja po okeanskim krhotinama, plivajući ili tako što su jednostavno plutali.

„Šerlok Holms je rekao da „kad jednom eliminišete nemoguće, ono što ostane, ma koliko bilo neverovatno, mora biti istina. Bilo je nemoguće hodati do Afrike. Ovi dinosaurusi su evoluirali dugo nakon što je kontinentalni nanos podelio kontinente, a mi nemamo dokaza o bilo kakavim kopnenim mostovima. Geologija nam govori da su Afriku izolovali okeani i ako je bilo zaista tako, jedini način da se stigne do tamo je putem vode“, rekao je Longrič.

Studije su još ranije dokazale da su sisari, uključujući majmune i glodare, i mnogo pre koristili duge i opasne morske prelaze da bi se kretali sa kontinenta na kontinent.

Međutim tim istraživača, predvođen Univerzitetom Bat i istraživačima iz Španije, SAD, Francuske i Maroka, veruje da je ovo prvi put da su dinosaurusi na ovaj način prešli preko okeana.

Nalazi su objavljeni u časopisu Cretaceous Research.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti