Na Antarktiku pronađen fosil ptice star 50 miliona godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Lisa Yount)

Fosil otkriven na Antarktiku predstavlja najstariji poznati primer ostataka „zaista džinovske“ grupe ptica sličnih albatrosima, koja je živela u periodu nakon izumiranja dinosaurusa, navodi se u naučnim istraživanjima.

Pronađeni fosil u obliku zuba je fragment ptice pelagornitida pronađen na ostrvu Sejmur, na Antarktiku. To je najstariji poznati ostatak iz „gigantske“ grupe drevnih ptica, koje su imale raspon krila i do šest metara. 

Pelagornitidi su evoluirali nakon što su dinosaurusi uništeni, ali nikada nisu dostigli kolosalnu veličinu pterosaurusa.

Fragment, koji datira od pre oko 50 miliona godina, pripadao je pelagornitidu tipa za koji paleontolozi veruju da je imao raspon krila do šest metara.

„Nova analiza fosila otkrivenih osamdesetih godina prošlog veka, sugeriše da su pelagornitidi evoluirali i da su imali džinovska tela, a leteli su nad južnim okeanima Zemlje„, tvrde u Studiji, stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, Prirodnjačkog muzeja San Diega i Kineske akademije nauka u Pekingu.

Važan fragment je prvobitno pronađen na ostrvu Sejmur na Antarktiku kada je i katalogizovan, naveli su naučnici.

Dalja studija otkrila je da je fosil sačuvan u starijoj geološkoj formaciji nego što se ranije mislilo, što je dovelo do revizije njegove starosti sa 40 miliona, na 50 miliona godina.

Izvor: RTS

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti