U Hrvatskoj proradila komercijalna 5G mreža

Foto-ilustracija: Pixabay

Stanovnici Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje od danas mogu da koriste 5G mrežu. Hrvatski Telekom prvi je započeo izgradnju mreže budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova.

„Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za celu telekomunikacijsku industriju, jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj”, rekao je Kostas Nebis, predsednik uprave Hrvatskog Telekoma.

Izgradnja 5G mreže u Srbiji mogla bi početi 2021. godine. Nadležni kažu da usluga mobilne mreže pete generacije nije dostupna našim građanima, kao ni da nije pokrenut postupak za izdavanje dozvola za korišćenje neophodnih radio-frekvencija.

Naime, 5G je peta generacija mobilnog interneta koja ima višestruko uvećanu brzinu protoka, kao i veću pokrivenost. 

Međutim, prema nekim procenama korišćenje ove mreže bi moglo da udvostruči potrošnju energije, što nije održivo kada su u pitanju troškovi i zaštita životne sredine. Sa druge strane, 5G mrežu odlikuju izvesni standardi u uštedi energije, po čemu je ona sofisticiranija od prethodnih.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti