Dužni pred Bogom da čuvamo prirodu

Foto: Facebook (screenshot @Sačuvajmo Sinjajevinu/Сачувајмо Сињајевину)

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije obišao je juče stočare i aktiviste na Sinjajevini koji se protive vojnoj vežbi koju je ranije Ministarstvo odbrane najavilo na Savinim vodama na ovoj planini.

„Evo izašli smo na Savinu vodu da obavimo sveto krštenje i damo podršku narodu koji je ustao da odbrani svoju planinu blagoslovenu, koja je sačuvala i othranila njihove pretke kroz mnoga prošla pokoljenja. A mi smo vezani svi za ovu goru koja je smeštena između velikih svetinja manastira Morače i Dobrilovine, Svetih Aranđela na Tari, Manastira Podmalinsko. Sama ova planina ima još tri svetinje, na vrhu gore je crkva Svetog Vasilija Ostroškog i još dve crkve Svetoga Stefana. Ovo je blagoslovena i sveta gora i ona čuva naše pamćenje, ovde su toponimi Svetoga Save, ono nas vezuje za duboko naše pre-danje, pamćenje i iskustvo“, rekao je Joanikije.

Osim toga, kako je dodao, dužni smo i pred Bogom i pred ljudima i pred svim zakonima ove države da branimo čistotu vode, čistotu vazduha, ove trave i životinje.

„I da omogućimo i našoj generaciji, a i budućim generacijama da dolaze da se ovdje leče, da ovde jačaju svoj duh, da ovde razvijaju stočarstvo, da ovde beru lekovite trave i da nikome ne dozvole da zagadi ovu Svetu goru koja toliko znači za Crnu Goru, a posebno za one koji ovde izdižu i hrane se od ove blagoslovene planine. Neka bude na zdravlje i spasenje“, rekao je on.

Izvor: RTCG

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti