Sinjajevina je dar prirode, nikako vojni poligon

Foto-ilustracija: Unsplash (Nikola Knežević)

Opštinski odbor URA Šavnik, zajedno sa svim nevladinim organizacijama, uz podršku ogromnog broja građana iz opština kojima pripada Sinjajevina, izneo je svoj jasan stav – nema nikakvog pucanja po Sinjajevini.

Kako je saopštio danas Čedomir Ašanin, predsednik Inicijalnog odbora ove partije u Šavniku, Sinjajevina je park prirode i jedan od najvećih pašnjaka u Evropi, na kojem katune imaju i stočari iz Danilovgrada i još četiri opštine koje joj gravitiraju.

„Danilovgradski, takozvani ‘Brcki katuni’, još od vremena kralja Nikole, zajedno sa stočarima iz drugih opština, su okosnica za razvoj ekološke Crne Gore, okosnica za razvoj poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane”, ukazuje Ašanin.

On napominje da su ogromni broj domaćih, regionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine dale jasan i nedvosmislen stav da Sinjajevina ne može biti vojni poligon.

„Tamo gde se puca trava ne raste!“, napominje Ašanin.

Kako kaže, građani Šavnika su jednoglasni da je zaštita životne sredine osnova njihovog opstanka na ovim prostorima.

“Razvoj poljoprivrede na tradicionalan način uz modernizaciju života, spajanje poljoprivrede i turizma, jesu naša šansa. A svako vojno angažovanje na ovom prostoru je u direktnoj suprotnosti sa opstankom ljudi u ovom kraju. Mi imamo samo ono što nam je priroda dala“, kategoričan je Ašanin.

Poručuje i da politika nikako ne sme da se meša  u ovakve odluke i da interesni ciljevi bilo koje partije ne smeju biti iznat očuvanja prirodnih dobra Crne Gore.

“Upravo zbog ovakvog odnosa prema prirodnim resursima, građani guve veru u državu i njen sistem”, zaključuje  Čedomir Ašanin predsednik Inicijalnog odbora URA u Šavniku.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti