Uhapšen vozač električnog trotineta u Oslu zbog prekoračenja brzine

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas I.)

Policija u Oslu zaplenila je električni trotinet čiji je softver prilagođen da mu najveća brzina  bude 58 kilometara na sat, što je skoro tri puta više od zakonski dozvoljenog limita.

Električni trotinet je zaplenjen u centru norveške prestonice tokom akcije policije i Norveške uprave za javne puteve. Uz zaplenu jednog, zaustavljena su još dva električna trotineta zbog prekoračenja brzine.

Vlasnicima trotineta preti krivična prijava, saopštila je policija.

Najveća dozvoljena brzina električnih trotineta u Oslu je 20 kilometara na sat.

Iznajmljivanje trotineta je postalo uobičajeno po evropskim metropolama i možete ih videti na svakom ćošku.

Međutim, pored toga što su praktični za vožnju tokom gradskih gužvi, deo korisnika je iskustio i nek tako dobru stranu trotineta, a to su povrede koje često zadese vozače trotineta kada voze neprilagođenom brzinom po putu. Neke nesreće su čak imale i smrtne ishode.

Kao i u Oslu, u Velikoj BritanijiFrancuskoj, Nemačkoj i Danskoj e-skuteri takođe imaju ograničenje u brzini od 20 km na sat.

Međutim, u poslednje vreme sve se više šuška da se ograničenje podigne na 25 km na sat.

Foto-ilustracija: Pixabay

Poslanci u britanskom parlamentu ranije ovog meseca pozvali su Vladu da legalizuje e-skutere kao jeftinu i ekološku alternativu automobilima.

Velika Britanija je jedna od poslednjih zemalja u Evropi u kojoj je upotreba električnih skutera na putevima ilegalna i zabranjeni su bilo gde osim na privatnom zemljištu.

Poslanici su rekli da bi, ako Vlada brzo reaguje, e-skuteri mogli postati legalni oblici prevoza na putevima i biciklističkim stazama do proleća 2022. godine.

Pre dve godine jednom petnaestogodišnjaku je rečeno da će dobiti šest kaznenih bodova u svojoj budućoj vozačkoj dozvoli nakon što je uhvaćen u brzoj vožnji električnog skutera.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti