Džinovski ledeni breg mogao bi da udari u britansko ostrvo

Foto-ilustracija: Pixabay

Najveći ledeni breg na svetu, površine 4.200 kilometara kvadratnih, mogao bi da udari u britansko ostrvo Južna Džordžija. Ukoliko do toga dođe, utočište pingvina i foka biće gotovo uništeno, a vodene životinje koje žive u plitkom dnu u blizini ostrva biće smrvljene ledom.

Na ovom ostrvu pingvini i foke podižu mlade i naučnike brine kako će ih hraniti. Ukoliko ledeni breg udari u ostrvo, životinje će zaobilaznim putem ići po hranu i neće stizati na vreme da je donesu mladuncima koji bi u međuvremenu mogli umreti do gladi.

Ekosistem se može opraviti, ali ako se breg zaglavi, to bi moglo da traje i 10 godina”, objašnjava profesor Džerajnt Tarling.

Ledeni breg, poznat kao A-68A, dugačak je 150 i širok 48 kilometara, dok je ostrvo ka kom se kreće dugačko 165, a široko 35 kilometara. Od ledenog grebena Larsen C se odlomio sredinom 2017. godine i od tada putuje “ulicom ledenih bregova”. Trenutno se nalazi na oko 500 kilometara od Južne Džordžije, a na osnovu njegovih dimenzija to i nije tako daleko. 

Kako već tri godine “putuje”, postoji mogućnost da neko vreme “kruži” oko ostrva i da ga struje odnesu u toplije vode, gde bi se u potpunosti raspao.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti