U avgustu počinje izgradnja VE u Sarajevu vrednosti 30 miliona evra

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je u petak Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje Vetroelektrane (VE) „Ivan Sedlo–Hadžići“ sa direktorom kompanije „Suzlon Wind Energy BH“ Samirom Džaferbegovićem.

Ovo je prva vetroelektrana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrednosti oko 30 miliona evra.

Njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vetroelektrani sa pet vetroagregata, po pet MW. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i ove kompanije.

Aneks na ugovor je potpisan jer je menjana projektna dokumentacija za gradnju vetroelektrane. Kako je objasnio Džaferbegović, utvđeno je da će biti neophodno nabaviti najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan Sedlu.

“Gradnja vetroelektrane bi trebala da počne u augustu ove godine. Ostalo je da uradimo elaborat priključka na elektroenergetsku mrežu i objasnimo kako će naš vetropark uticati na nju, kao i da nabavimo energetsku i građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude po planu, vetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine”, naveo je Džaferbegović.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar Delić je istakao da je ovo veoma značajan projekt.

“Interes nam je da se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u što većoj meri, za razliku od fosilnih goriva, a posebno uglja, po čemu je naša zemlja još uvek prepoznatljiva. Vetroelektrane nemaju štetnog uticaja na prirodu, a snaga energije koju proizvedu ne dovodi do zagađenja vazduha. Tako štitimo okolinu, a kroz naplatu ove vrste koncesije biće ostvareni i značajni prihodi za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu. U planu je i otvaranje novih radnih mesta”, izjavio je ministar Delić.

On je istakao i da Kanton Sarajevo ima predispozicije za širenje proizvodnje energije iz vetra, a s obzirom na interes investitora, čak i da postane regionalni HUB centar održavanja vetroparkova.

Naglasio je da će se odluke donositi u najboljem interesu Kantona i lokalnih zajednica.

Na izgradnji vetroelektrane biće angažovane domaće firme, dok će vetroelektranu održavati ukupno 20 radnika.

Pored ove novosti, krajem januara Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) prenela je da planira da u ovoj godini započne gradnju solarne elektrane i vetroparka, vrednih više od 250 miliona maraka (oko 135 miliona evra) što je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi, saznaje portal CAPITAL.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići.

Projekat vredan 126,12 miliona maraka (oko 65 miliona evra) u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama, a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti