Koliko vozila je potrebno da bi se postigli ciljevi Pariskog sporazuma?

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako bi se postigli ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma u naredne tri godine potrebno je uložiti 2.000.000.000.000 dolara godišnjih investicija, rezultati su istraživanja Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

U ostvarivanju zadatih ciljeva glavnu ulogu ima elektromobilnost, pa se zato procenjuje da će do 2030. godine biti potrebno čak 350 miliona električnih vozila u saobraćaju. Zato se predviđa brz razvoj automobilske industrije. Da se svest ljudi menja i da su sve više upućeni u to koliko je štetna upotreba fosilnih goriva, pokazuje podatak da je prošle godine došlo do rekordne prodaje električnih automobila.

Stručnjaci predviđaju da će sve veća potražnja biti i za električnim kamionima, te su i proizvođači uvideli da je potrebno ponuditi i više različitih modela.

Kako bi e-vozila neometano učestvovala u saobraćaju potrebno je napraviti i adekvatnu mrežu punjača. Prema procenama do 2030. godine biće potrebno oko 35 miliona javnih stanica za punjenje, ali i mnogo više, nego što ih trenutno ima, privatnih punjačkih mesta. 

Da će električna vozila biti vozila budućnosti pokazuje i to da sve više proizvođača najavljuje da će u skorijoj budućnosti prestati da proizvode automobile sa motorima na unutrašnji pogon.

Tako je britanski proizvođač automobila Jaguar najavio je da će do 2025. godine svi njihovi modeli biti na električni pogon. Dok je Ford najavio da će do 2030. dve trećine prodatih vozila u Evropi biti na električni i hibridni pogon, a nakon toga u ponudi će imati samo e-vozila.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti