Stiže oprema za izgradnju toplane na biomasu u Priboju

Foto: Opština Priboj

Izgradnja nove toplane u Priboju počela je u septembru prošle godine, a ovih dana stigli su delovi kotla na biomasu. Zahvaljujući drvnoj biomasi koja će biti korišćenja za rad ove toplane, značajno će biti smanjemo aerozagađenje u ovom gradu.

Kako se navodi na sajtu opštine svi radovi teku po predviđenom planu, a specijalna oprema za ovu toplanu stiže iz Austrije.

“Postoji mogućnost da toplana bude puštena u probni rad i pre predviđenog roka”, rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Uporedo sa izgradnjom toplane, teku i projektne aktivnosti na rekonstrukciji podstanica i toplovoda, što će se inače raditi po završetku aktuelne grejne sezone.

Kako je ranije najavljeno, umesto mazuta, biće korišćeno ekološko gorivo, pa će i vazduh biti čistiji i biće značajno smanjena emisija ugljen-dioksida (CO2).

Toplana će biti snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje ukupne snage 15 MW. Planirano je da radovi, čija je ukupna vrednost sedam miliona evra, budu gotovi do 1. oktobra 2021. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti