Podrži kampanju “Za naše krstaše”!

Foto: Wikipedia/AngMoKio

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ova vrsta oporavi. Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori su dali rezultate, pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša!

Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali: znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije. Kako bi prikupili sredstva neophodna za dalji rad na zaštiti, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je veliku kampanju.

„Krstašima je pomoć neophodna. U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji“ kaže Uroš Stojiljković, koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pročitajte još:

Krstašu prete ubijanje i trovanje, nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu. Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni.

Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša. Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje pomoću kojih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti.

„Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države, te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne važnosti. Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol. Zato, hajde da pomognemo krstašu i da u budućnosti ne tražimo odgovorne za njegov nestanak, već zaslužne za njegov opstanak’’, zaključuje Stojiljković.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti