Republika Srpska – Stupio na snagu novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske stupio je na snagu 5. marta 2022. godine. Novine koje donosi odnose se na podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i kod nas, uvodi se novina kupac-proizvođač električne energije (prozjumer).

Prema ranijem pisanju RTRS-a kupci električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika sada mogu da istovremeno budu i kupci i proizvođači energije iz vlastitih solarnih elektrana.

Kako je objašnjeno vlasnik objekta može da izgradi i priključi malu solarnu elektranu na svom objektu, uz dvosmerno brojilo, koristi je za vlastite potrebe, a višak energije može da šalje u distributivnu mrežu. Nije potrebna nova građevinska dozvola za objekat. Izgradnju i priključenje prate licencirana firma i operater distributivnog sistema.

U ranije objavljenom saopštenju Centra za zaštitu životne sredine, kada je reč o novom Zakonu, najveći uspeh je ukidanje podsticaja za male hidroelektrane veće snage od 150 kW, te ograničavanje podsticaja za mikrohidroelektrane za koje je postojala kontra-inicijativa da se ta snaga poveća na 500 kW što je jedna od preporuka Energetske zajednice.

“Ponosni smo na uspeh koji smo postigli da se podsticaji za hidroelektrane ograniče na ta mikro postrojenja do 150 kW, a još više smo ponosni na činjenicu da veća postrojenja od 150 kW do 10 MW neće biti predmet podsticaja. Time smo dali jedan veliki doprinos zaustavljanju navale gradnje i još više suzili prostor projektima malih hidroelektrana. Pored toga smo insistirali da se veća prava i mogućnosti obezbede za projekte „građanske energije“ te su kupci-proizvođači kao i zajednice obnovljive energije po prvi put značajno prepoznati u ovom Zakonu”, rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti