U središtu plana oporavka od pandemije treba da budu obnovljivi izvori energije

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je vlade da čiste izvore energije stave u središte planova oporavka od koronavirusa, predviđajući u ovoj godini manje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prvi puta u dve decenije.

U krizi koja je dovela do pada potražnje za energijom i zapretila dubokim ekonomskim padom IEA je upozorila da će mere izolacije, koje su na vrhuncu zaraze zahvatile više od polovine svetskog stanovništva, imati “dalekosežne” posledice. Agencija je pre očekivala da će 2020. biti dobra godina za zelene izvore energije, javlja HINA, no sada je snizila dvogodišnju procenu rasta obnovljivih kapaciteta za gotovo 10 odsto. Razlog su poremećaji u lancu snabdevanja, kašnjenja u gradnji, mera socijalne distance i izazova u finansiranju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

U ažuriranim procenama predviđa rast ukupne potražnje za energijom iz obnovljivih izvora u ovoj godini, zahvaljujući pojačanoj upotrebi u sektoru električne energije. Dodatni razlog je rekordno, 7-odstotno povećanje kapaciteta u 2019. godini, za ukupno 192 GW.

U odnosu na oktobar snižena je procena novih kapaciteta u 2020, na oko 167 GW, što bi predstavljalo pad za 13 odsto u odnosu na 2019, ujedno prvi od 2000. godine. Ukupni globalni kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora ipak će se povećati za šest odsto, pri čemu će većinu novih kapaciteta činiti oni koji koriste energiju sunca i vetra.

Sjedinjene Američke Države i Kina će takođe povećati kapacitete za obnovljive izvore u ovoj i sledećoj godini jer kompanije žure da okončaju projekte pre isteka vladinih podsticaja.

IEA je takođe predviđala “oporavak” u 2021. godini, prema nivou iz 2019., budući da će na mrežu biti priključena većina kapaciteta koji su ove godine odloženi. Iako su sektori obnovljivih izvora, poput solarnih elektrana, vetroelektrana i hidroelektrana, u velikoj meri i dalje otporni na krizu, tržište biogoriva koja se koriste uglavnom u saobraćaju pretrpeće “radikalne” promene, budući da su putovanja zaustavljena, a cene nafte pale. Ekonomski pad zadaće ozbiljan udarac transportnim biogorivima, poput etanola i biodizela, koji se uglavnom troše pomešani s benzinom i dizelom, procenjuju u IEA-i, predviđajući 13-odstotni pad proizvodnje biogoriva za potrebe transporta u 2020. godini.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alex Eckermann)

IEA je pozvala vlade da u sklopu planova ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa udvostruče napore na ostvarivanju ciljeva zaštite klime. Kao primer navodi zahtev o 2-odstotnom uelu održivog vazduhoplovnog goriva u predlogu spasavanja Air France KLM-a. Upozorava da prognozirani 8-odstotni pad globalne emisije ugljen-dioksida u ovoj godini, najveći od Drugog svetskog rata, nije razlog za slavlje.

“I pre pandemije stvaranje uslova za strukturni pad (emisija) zahtevalo je daleko brži rast u svim sektorima. Da bismo ponovo ostvarili i premašili stope rasta iz pretpandemijskih godina, kreatori politike moraju staviti čiste izvore energije, uključujući obnovljive izvore, i energetsku efikasnosti u samo središte napora za obnovu”, stoji u IEA-inom izveštaju.

Izvor: Obnovljivi izvori energije Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti