Odgovor na pandemiju mora biti usklađen sa klimatskim ciljevima

Foto-ilustracija: Unsplash (Ishan @seefromthesky)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas vlade država sveta da u svojoj borbi protiv ekonomskih posledica pandemije koronavirusa uzmu u obzir još ozbiljnije vanredno stanje izazvano klimatskim promenama. Povodom Dana planete Zemlje, koji se ove godine obeležava 50. put, Gutereš je poručio da međunarodna zajednica mora da radi zajedno jer „gasovi sa efektom staklene bašte, baš kao ni virusi, ne poštuju nacionalne granice“.

U trenutku kada se na globalnom nivou vodi borba između investitora koji podržavaju „zelenu ekonomiju“ i industrijskih lobista koji se zalažu za slabije klimatske regulative, Gutereš je upozorio vlade na spasavanje industrija koje izazivaju velika zagađenja.

„Na ovaj Dan planete, sve oči su uprte u pandemiju KOVID-19, najveći test s kojim se svet suočava od Drugog svetskog rata. Ali postoji i drugo, još ozbiljnije vanredno stanje – ekološka kriza ove planete“, rekao je Gutereš u video poruci objavljenoj na vebsajtu UN-a.

„Klimatski poremećaji se približavaju tački bez povratka. Moramo odlučno da delujemo da bi zaštitili našu planetu i od koronavirusa i od egzistencijalne pretnje klimatskih promena. Moramo da pretvorimo oporavak u priliku da radi budućnosti stvari uradimo kako treba“, izjavio je šef UN.

Gutereš je apelovao da se ogroman novac koji se koristi za oporavak od pandemije upotrebi i za otvaranje novih poslova i radnih mesta kroz „čistu, zelenu tranziciju“.

Savetovao je vladama da koriste svoju fiskalnu politiku da sprovedu zaokret od „sive ka zelenoj“ ekonomiji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Milada Vigerova)

„Novac poreskih obveznika koji se koristi za spasavanje biznisa treba da bude povezan sa otvaranjem ‘zelenih’ radnih mesta i održivim razvojem„, kazao je Gutereš.

Javna sredstva, dodao je, treba da budu investirana u budućnost, ne prošlost, i da se ulažu u održive sektore i projekte koji pomažu životnoj sredini i klimi. „Zagađivači moraju da počnu da plaćaju za svoje zagađivanje“, kazao je Gutereš.

Ekonomske mere koje su SAD, Kina i evropske zemlje do sada donosili u borbi protiv posledica pandemije uglavnom su se fokusirale na smanjivanje štete u postojećim industrijama i izbegavanje globalne depresije, prenosi briselski portal Euraktiv.

Ipak, protekle sedmice ministri Nemačke, Francuske i drugih članica Evropske unije su signalizirale podršku kasnijim akcijama koje bi bile usklađene sa klimatskim ciljevima.

Izvor: Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti