Evropa poziva na zeleni oporavak od pandemije

Foto-ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

Evropski ministri zaštite životne sredine su pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije koronavirusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vreme za borbu protiv epidemije, ali „trebalo bi da se pripremimo za rekonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak“, pišu oni u tekstu na sajtu climatechangenews.com.

„Moramo odoleti iskušenju kratkoročnih rešenja kao odgovoru na krizu koja preti da na više decenija zatvori Evropsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva„, upozoravaju oni.

„Pouka koju možemo dobiti od KOVID-19 je da je neophodno brzo delovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dylan Luder)

Oni pozivaju na „zajednički evropski odgovor“ u okviru evropskog „Zelenog sporazuma“, koji je najavila Evropska komisija, i traže „povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije„.

„Moramo poslati snažnu političku poruku svetu i našim građanima da će EU biti primer i u ovim teškim vremenima, i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma„, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugalije, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je ovu inicijativu evropskih ministara.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti