Narodi s Tihog okeana proglasili kitove pravnim licima da bi ih zaštitili

Foto-ilustracija: Unsplash (Todd Cravens)

Autohtoni narodi Novog Zelanda i ostrva Polinezije u Tihom okeanu pokrenuli su inicijativu da da zaštite kitove koji su za njih svete životinje i koje smatraju svojim precima: potpisali su sporazum kojim su kitove proglasili za pravna lica koja uživaju zakonsku zaštitu.

Sporazum je nedavno potpisan na Raratongi, najvećem ostrvu Kukovog arhipelaga. Na svečanosti kojoj su prisustvovali „kralj“ Maora Tuheitija Paki i veći broj predstavnika autohtonih stanovnika Kukovih ostrva i Tahitija, potpisana je deklaracija o zaštiti okeana.

Nadaju se da će se inicijativi pridružiti i stanovnici drugih ostrva i da će ona na kraju dobiti i svetski značaj da bi kitovi bilizaštićeni širom sveta – piše nemačka novinska agencija DPA.

Autohtoni novozelandski Maori veruju da su kitovi njihovi preci, u njima vide svoje rođake. Legenda kaže da su ih nekada tokom plovidbe okeanima štitili „tohora“ što je maorska reč za kitove iz južnih mora.

,,Zvuk pesme naših predaka postao je slabiji, njihov životni prostor je ugrožen i zato sad moramo da delujemo“, rekao je „kralj“ Maora.

Pročitajte još:

,,Ne smemo više da zatvaramo oči. Kitovi imaju odlučujuću ulogu za zdravlje našeg celokupnog ekosistema„, rekao je lider Maora, dodavši da smanjenje njihove brojnosti narušava krhku ravnotežu od koje zavisi sav život na Tihom okeanu. „Moramo da učinimo da spasemo ta veličanstvena bića pre no što bude prekasno“, rekao je Paki.

Te najveće sisare ugrožavaju ne samo klimatske promene, zagađenje, buka i sudari s brodovima, nego i komercijalni izlov. Ogromni plavi kit, i nešto manji grenlandski i zapadnopacifički sivi kit već se smatraju izuzetno ugroženim vrstama kojima uskoro preti izumiranje.

Kitovi su važan faktor u zaštiti od klimatskih promena pošto njihove izlučevine podstiču rast fitoplanktona koji proizvodi više od polovine kiseoniika na Zemlji – navodi se na sajtu organizacije za zaštitu kitova i delfina (WDC).

Izvor: Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti