Čime je Baltičko more najviše zagađeno?

Foto-ilustracija: Unsplash (Ksenia Kudelkina)

Baltičko more pati od visokog nivoa zagađenja. Njegovi baseni nemaju dobar ekološki status, koji je definisan  Okvirnom direktivom o pomorskoj strategiji EU. Prikupljeni podaci ispituju razne teške metale koji stižu do Baltika od prečišćavanja otpadnih voda, industrija i ostalih pojava.

Ispitivalo se devet metala – arsenik, kadmijum, hrom, bakar, olovo, živa, nikl, vanadijum i cink, kao  i 16 policikličniһ aromatičniһ ugljovodonika koji ulaze u Baltičko more iz brodarstva i plovidbi svake godine, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Istraživači su se bavili emisijama iz brodarstva i iz drugih izvora kao što su reke, atmosfersko taloženje i obalna industrija.

Pročitajte još:

Najznačajniji zagađivač po masi bio je cink  – 3 932 tone godišnje uđe u Baltičko more, a zatim sledi procenjenih 1 560 tona bakra i 675 tona nikla. Posle rečnog unosa koji čini 54 odsto, plovidba i čamci bili su drugi najveći izvor unetog bakra – čitavih 37 odsto, velika većina potekla je od boja protiv obrastanja – 509 tona od broda i 57 tona od čamaca za odmor. Istraživači ističu da je ova potonja količina koncentrisana u letnjim mesecima. Otpadna voda iz skrubera daje sedam tona bakra godišnje.

Što se tiče cinka, reke su najveći zagađivači, jer unose preko 3.000 tona cinka u Baltičko more, što je oko 80 odsto od ukupne zagađenosti cinkom. Brodovi i čamci za odmor doprineli su sa 166 tona. (3,6 odsta) .

Brodovi takođe doprinose svojim izduvnim gasovima. Posebno je važno pozabaviti se emisijama bakra, pošto u većini oblasti Baltika on premašuje dozvoljene nivoe.

Emisije bakra sa baltičkiһ brodova mogle bi se smanjiti, kako istraživači govore, ako bi se koristile alternativne boje ili strategije bez bakra – boja protiv obrastanja na bazi silikona je znatno manje toksična za morske organizme i čak bi mogla biti efikasnija. Međutim, sve dok su premazi na bazi bakra na tržištu, teško je promovisati alternative.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti