Opština Bač štedi energiju ugradnjom LED javnog osvetljenja

Foto: Proglas PR

Još jedna Opština u Srbiji prepoznala je prednost implementacije novog javnog osvetljenja. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije zaključen je u Opštini Bač.

Kada joj je Savet Evrope prošle godine dodelio nagradu i status titule partnera za učešće u Evropskoj nedelji lokalne demokratije, Opština je nastavila sa različitim ekološkim aktivnostima, uključujući na prvo mesto edukaciju mladog stanovništva u segmentu zaštite životne sredine. Rekonstrukcija javnog osvetljenja bila je sledeći korak koji uvodi Opštinu u novi proces ušteda i brige o lokalnom stanovništvu i njihovoj budućnosti.

Pročitajte još:

Implementaciju projekta samostalno će finansirati grupa ponuđača PLC Interenergo doo Beograd i Smart Energy Investment Kft, bez ikakvog ulaganja Opštine i bez kreditnog zaduženja. Ugradnjom novih 1.723 komada Schreder LED svetiljki, dobija se savremeni sistem javnog osvetljenja koji poboljšava bezbednost pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju i omogućava bolju osvetljenost i njen kvalitet.

Ono što je od izuzetnog značaja je ušteda u godišnjoj potrošnji električne energije od 11.333.476,95 kWh, što je za 15 godina trajanja ugovora smanjenje od oko 73 odsto u odnosu na dosadašnju potrošnju, dok se procenjuje da će biti smanjena emisija CO2 za oko 830 tona svake godine, što utiče na zaštitu životne sredine. Tokom trajanja ugovora, Opština će ostvariti uštedu od oko 240 hiljada evra, čija sredstva mogu biti preusmerena u druge namene.

Celokupna ugrađena oprema i sve primenjene mere uštede energije se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Opštine bez naknade.

Izvor: Proglas PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti