U Londonu iznajmljuju novogodišnje jelke kako ne bi završile na deponiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Novogodišnje jelke su divan deo prazničnog razdoblja, a često ih prate debatama poput – kada je prerano ili prekasno za kićenje ili da li treba kupiti na „pravu“ jelku (jelku sa busenom) ili veštačku.

Nekoliko dana praznične euforije brzo prođe, ukrasi se spakuju, svetla ugase i sve se polako vraća u „normalu“.

Dok sabiramo utiske i brojimo kalorije unete tokom praznika, sedam miliona stabala završi na deponiji. I to nije sve – tokom procesa razlaganja ispuštaju gasove sa efektima staklene bašte, čineći čitavu priču još tužnijom.

Ipak, nije sve tako crno! Par Londonjana veruje da je našlo rešenje ovog problema – organizovali su iznajmljivanje noogodišnjih stabla pod nazivom „Rentirajte svoje novogodišnje drvo“.

Sve je počelo kada su Džonatan Mans i Ketrin Lovles u januaru šetali ulicama britanske prestonice i nailazili na gomile i gomile novogodišnjih jelki razbacanih po gradskim trotoarima.

Džonatan je shvatio da ne može mirno da sedi i samo posmatra kako savršeno dobre jelke propadaju, samo zato što je prošlo novogodinje slavlje i 2018. godine otovrena je firma za rentiranje stabla.

Svako drvo je posađeno u saksiji i potrebno mu je svakodnevno zalivanje sa oko pola litre vode.

„Imati jelku sa busenom koju možete koristiti svake godine iznova, mnogo je bolje nego uzgajati drvo, iseći ga, a zatim ga spaliti, baciti ili kompostirati„, kaže Džonatan Mans.

Foto-ilustracija: Pixabay

Trenutno u ponudi imaju hiljadu stabala, a usluga postaje sve popularnija kako godine prolaze.

„Podstičemo svakoga da imenuje svoje novogodišnje drvo, pa tako imamo ljude koji, kada ponovo dođu, iznajmljuju  isto drvo jer se raduju ponovnom susretu sa Zvezdicom ili gospodinom Buckom“, objašnjava Ketrin Lovles.

Džulijan je drugu godinu zaredom došao po svoju omoriku.

„Imenovanje stabla daje osećaj vlasništva. Deci se ideja jako dopada, jer za novogodišnje praznike drvo igra važnu ulogu i čini čitavo iskustvo kompletnim. Donošenje iste jelke, iz godine u godinu, čini ga i delom porodice, posebno kada nosi ime koje smo mu sami smislili i tako postaje samo naše“, ispričao je Džulijan, jedan od kupaca.

Džonatan i Ketrin veruju da je ovo najodrživiji način na koji možemo da uživamo u  novogodišnjim jelkama.

I zaista, morali biste da koristite jedno plastično drvo deset godina kako bi njegov uticaj na životnu sredinu bio manji od korišćenja jelke sa busenom.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti