Austrija ponovo traži zatvaranje nuklearke „Krško“

Foto-ilustracija: Pixabay

Austrijski političari su nakon zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku ponovo zatražili zatvaranje nuklearne elektrane „Krško“ u Sloveniji.

Usrula Lakner, sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske, rekla je da je postojenje iz 1981. godine projektivano da radi najviše 40 godina.

„Najkasnije do 2023. godine treba da se obustavi rad ovog postrojenja. Ne smemo sedeti skrštenih ruku i gledati  kako se produžava radni vek ove nuklearne elektrane. Zemljotres u Hrvatskoj je samo dodatno to i potvrdio“, izjavila je Lakner.

Slovenici i pored brojnih razgovora i zahteva od strane Austrije, do sada nisu došli do odluke da se „isključi“ Krško.

Sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske, navodi kako smo svi bili svedoci stravičnih slika iz Černobilja i Fukušime i da se zato nada da će odgovorna lica u Sloveniji odustati od svojih namera da se produži rad „Krška“.

Ovim zahtevima se pridružuju i Zeleni Štajerske koji ocenjuju da zastarela nuklearka u susednoj Sloveniji nema budućnost.

„Slovenija preuzima veliki rizik planiranim produženjem rada do 2043. godine. To je neprihvatljivo“, naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

Kako ona dalje objašnjava, do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, pa nikoga ni ne iznanađuje što „Krško“ već danas ima velike nedostatke.

Zemljotres se mogao jasno osetiti i kod kod nuklearke „Krško“, pa je samo pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj. Smatram da ima dovoljno povoda da se reaktor jednom zauvek ugasi“, izjavio je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti