Hrvatska i Slovenija odlučile – nuklearna elektrana Krško ostaje u pogonu još 20 godina?

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske, juče je u Zagrebu održana 14. sednica Međuvladine komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korišćenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Foto: Wikipedia/MORS

Na sednici se raspravljalo o izveštaju o radu elektrane, kao i o stanju prikupljenih sredstava u fondovima koji su potrebni za osiguravanje sredstava za razgradnju elektrane i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Isto tako, potvrđena je i Treća revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog  goriva.

„Drago mi je što smo danas konačno potvrdili revizije programa koje su od izuzetne važnosti s obzirom na obaveze koje su obe države preuzele potpisivanjem Međuvladinog ugovora, te što smo uspešno ovaj dugi proces priveli kraju. Zahvaljujem slovenačkoj strani na dobroj saradnji“, istakao je hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić.

„Odobreni programi ključni su za održavanje izvrsnog i sigurnog rada Nuklearne elektrane Krško. Iskreno zahvaljujem učesnicima na postignućima“, rekao je nakon sastanka slovenački ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Revidirane programe ranije su potvrdili hrvatski parlament i slovenačka vlada i odražavaju odluku o produženju rada postrojenja za 20 godina nakon prvobitno planiranog gašenja 2023. godine i odluku da će svaka zemlja izgraditi svoje skladište za otpad.

Naredna 15. sednica Međuvladine komisije trebalo bi da se održi u prvoj polovini 2021. godine u Sloveniji, najavljeno je.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti