Za gradnju nuklearke u Bugarskoj zainteresovani Rusi, Francuzi, Amerikanci, Korejci i Kinezi

Foto-ilustracija: Unsplash (Ondrej Bocek)

Ruska korporacija „Rosatom“ je sklopila sporazum o saradnji sa francuskom kompanijom za proizvodnju reaktora „Framatome“ i industrijskim konglomeratom iz Sjedinjenih Američkih Država „General Electric“ u okviru odabira strateškog investitora za projekat izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj. Bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova veruje da je to što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum –  dobar znak.

Ona je konstatovala da dogovor Rusa, Francuza i Amerikanaca predstavlja važan trenutak u datoj proceduri, te da je objedinjavanje tri od pet kompanija, koje učestvuju u nadmetanju, u konzurcijum pozitivno. Petkova zasluge pripisuje premijeru zemlje Borisu Borisovu.

Ukoliko „Rosatom“, na osnovu raspisanog tendera, bude odabran za strateškog investitora projekta, „General Electric“ će biti razmatran kao partner za opremanje za turbogeneratorska postrojenja i mašinske sale, dok će posao uspostavljana automatizovanog sistema za kontrolu tehnološkog procesa za bugarsku nuklearku biti poveren „Framatome“.

Procedura odabira strateškog investitora nastavljena je u maju, a prethodno je bila odložena u aprilu zbog pandemije koronavirusa. Prema rečima ministarke, u takvim uslovima učesnici projekta nisu mogli da dođu u Bugarsku i da se upoznaju sa neophodnim „osetljivim“ informacijama, koje se ne mogu poslati putem interneta.

Pored navedenih firmi, u tenderu učestvuju i „Kineska nacionalna nuklearna korporacija“ i „Korejska korporacija hidro i nuklearne energije“.

Gradnja nuklearne elektrane „Belene“ je započela još osamdesetih godina prošlog veka, međutim zbog istraživanja seimičke aktivnosti i rizika od neusaglašenosti sa međunarodnim standardnima, kao i upitne isplativosti projekta i određenih sporova među zainteresovanim stranama, i dalje nije završena.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti