Sve neizvesnija budućnost nuklearnih elektrana

Kako prenosi Nova ekonomija, a piše Bloomberg, pandemija koronavirusa i sve više obnovljivih izvora energije ugrožavaju potražnju za strujom iz nuklearnih elektrana, a mnogi operateri primorani su da ugase neekonomske stanice zbog niskih cena.

Proizvođači iz Švedske, Francuske, Nemačke i Kine moraju da biraju između gašenja elektrana i smanjenja proizvodnje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

„Moramo da radimo na fleksibilnosti u nuklearnim izvorima energije. To je nov način da naučimo kako da upravljamo elektranama i da se snalazimo u tom režimu rada“, rekao je Magnus Hal, izvršni direktor švedske državne kompanije za proizvodnu energije Vatenfal AB.

Kompanija je u decembru prošle godine trajno ugasila jedan reaktor u elektrani Ringhals, najvećoj u Švedskoj. Do kraja ove godine u Ringhalsu će biti ugašen još jedan stari reaktor, a Vatenfal je saopštio da bi bilo preskupo ulagati u održavanje njihovog rada.

U obezbeđivanje rada nuklearnih i hidroelektrana ove i naredne godine, Vatenfal će uložiti pet milijardi švedskih kruna (464 miliona evra). U proizvodnju energije uz pomoć vetra uložiće 25 milijardi kruna (2,3 milijarde evra).

„Želimo da izgradimo proizvodnju slobodniju od fosilnih goriva, a to je pretežno proizvodnja uz pomoć vetra“, kaže Hal.

Najveći operater nuklearnih elektrana na svetu, francuska kompanija Electricite de France (EDF), koja ima 57 domaćih reaktora, najavljuje domaći pad proizvodnje za više od 20 odsto ove godine.

EDF-ova proizvodnja energije iz nuklearnih izvora pala je na najniži nivo od 2012. godine, nakon što je u aprilu ugasila oko deset reaktora, a deonice kompanije pale su na rekordno nisku vrednost.

Iako nuklearni operateri u SAD još uvek nisu primorani da smanje proizvodnju poput onih u Evropi, elektrane koje ne mogu da se takmiče na tržištu postepeno su se ugasile.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ajay Pal Singh Atwal)

Od 2013. godine, osam stanica je zbog niskih cena prestalo sa radom. Krajem aprila ugašena je i jedinica severno od grada Njujorka, a do 2025. planira se trajno zatvaranje još četiri.

Epidemija koronavirusa u Kini primorala je kompaniju China General Nuclear Power (CGN) da smanji proizvodnju. Izuzev dva nova reaktora koji su počeli da rade prošle godine, proizvodnja u preostala 22 pala je u prvom kvartalu ove godine za 4,7 odsto, saopštila je kompanija.

Prema izveštaju međuvladine Međunarodne agencije za energetiku (IEA) od 30. aprila, vanredne mere izolacije smanjile su dnevnu potrošnju struje za najmanje 15 odsto, i to u Francuskoj, Indiji, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i na severozapadu SAD.

IEA očekuje pad potražnje električne energije od 5 odsto ove godine, što je najveći pad od Velike depresije tridesetih godina 20. veka.

Izvor: Nova ekonomija/Bloomberg

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti