Švedska je treća evropska zemlja koja je zatvorila sve elektrane na ugalj!

Foto-ilustracija: Pixabay

Samo nekoliko dana nakon Austrije, i Švedska je „stavila katanac“ na svoju poslednju elektranu na ugalj. Energetska kompanija „Stockholm Exergi AB“ zatvorila je to postrojenje dve godine ranije nego što je planirano.

Prva evropska zemlja koja je u tom smislu dekarbonizovala proizvodnju energije bila je Belgija. Ona je proces zatvaranja svih elektrana na ugalj okončala još 2016. godine.

Zatvorivši kogenaricijsko postrojenje pod nazivom KVV6, proizvođač energije je smanjio svoje emisije ugljen-dioksida za čak jednu polovinu. Stanovnici Stokholma su se s tog mesta snabdevali neophodnom energijom još od 1989. godine. „Stockholm Exergi AB“ sada pravi otklon od fosilnih goriva i preusmerava se na korišćenje obnovljive i tzv. reciklirane energije.

Očekuje se da će do 2025. godine još pet zemalja „izgurati“ ugalj iz svog energetskog miksa – najpre Francuska 2022. godine, Slovačka i Portugal 2023. godine, zatim Ujedinjeno Kraljevstvo 2024. godine, a za njima i Irska i Italija 2025. godine. Do 2030. godine, njima će se pridružiti još pet zemalja: Grčka, Holandija, Finska, Mađarska i Danska.

U Češkoj, Španiji i Severnoj Makedoniji je u toku donošenje odluke o zatvaranju elektrana na ugalj.

Nemačka je kao rok najavila 2038. godinu čime neće ispoštovati odredbe Pariskog sporazuma.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti