Žene u odbrani reke Kruščice u BiH

Foto: Facebook (screenshot @Ekološko društvo „Bistro“)

Više od 500 dana, od avgusta 2017. do decembra 2018. godine, grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini blokirala je pristup mostu kako bi sprečila izgradnju dveju hidroelektrana na reci Kruščici, a u tome ih nije zaustavila ni policija ni zastrašivanje investitora.

Ovaj slučaj završio je i na sudu, a Kantonalni sud u Novom Travniku presudio je u korist meštanki i meštana Kruščice i poništio dozvolu za izgradnju.

Dve godine nakon što su zaustavile izgradnju hidroelektrana na reci Kruščici, i svega godinu dana nakon što su za svoju hrabrost i ustrajnost dobile nagradu neprofitne fondacije „EuroNatur“ utemeljene s ciljem zaštite evropske prirodne baštine, žene Kruščice su pred novim izazovom. Vlada Srednjobosanskog kantona otvorila je mogućnost izgradnje hidroelektrane koja će nepovratno uništiti divlju lepotu Kruščice. Samim time, ugroziće i razvojne mogućnosti toga kraja.

WWF Adria je u saradnji s Ekološkim društvom „Bistro“ Kruščica-Vitez pokrenula peticiju kojom se želi skrenuti pažnja političara na ovaj problem. Recite glasno „DA“ očuvanju reke Kruščice, potpišite peticiju i podelite je dalje. Zajedno možemo očuvati naše reke!

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti