Kupujte jelke sa busenom

Foto: JKP „Zelenilo Beograd“

Nova godina je pred vratima i dovoljno je da okitimo jelku kako bi nas u potpunosti obuzela praznična atmosfera. Posebnu čar domu daje okićena prirodna jelka. Prilikom kupovine, najbolje bi bilo odabrati jelku sa busenom, koju nakon praznika možete posaditi u dvorištu ili parku.

Javno komunalno preduzeće “Zelenilo-Beograd” i ove godine u ponudi ima jelke sa busenom, koje su visine između 1 i 1,3 metra i njihova cena je 1.500 dinara.

“Apelujemo na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara. Na ovaj način produžava se život četinara, ali istovremeno svaki pojedinac, koji zasadi stablo, utiče na povećanje broja stabala u gradu što je neophodno i korisno”, kažu iz ovog preduzeća.

Jelke sa busenom mogu se kupiti u rasadnicima “Zelenila” koji se nalaze na Voždovcu u ulici Vojvode Stepe broj 405 i u Zemunu – Marije Bursać bb.

Iz ovog preduzeća podsećaju da prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras.

Drvo ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina. Potrebno je da se jelka redovno orošava, tj. prska vodom.

“Redovno je zalivajte vodom sobne temperature, kako bi se održala umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima.

Sadnja se vrši kada zemlja napolju nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa” objašnjavaju iz JKP “Zelenilo”.

Pažljivo izaberite mesto za sadnju, jer će jelka izrasti u visoko drvo, zato je nemojte saditi blizu objekta ili nadzemnih instalacija.

Izvor: JKP „Zelenilo Beograd“

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti