Saveti za održive praznike

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

Bečki magistratski odsek za zaštitu životne sredine MA22 je građankama i građanima austrijskog glavnog grada uoči početka ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih praznika uputio nekoliko saveta za zaštitu životne sredine.

Sve započinje božićnim čišćenjem!

Umesto krpa za jednokratnu upotrebu potrebno je koristiti krpe od mikrovlakana s kojima se često postižu dobri rezultati čak i uz korištenje malih količina deterdženta ili bez njih. Ako se koriste sredstva za čišćenje, potrebno je proveriti jesu li ekološka i pravilno dozirana. Savetuje se, takođe, da se u prodavnicama kupuju proizvodi koji nisu spakovani u plastičnoj ambalaži, a kao i pri svakoj kupovini, ne smete da zaboravite da ponesete kesu za višekratnu upotrebu! Ne zaboravite, platnene kese su održive samo ako se češto koriste.

Pokloni

Pri darivanju ne zaboravite da najveći paket ispod božićne jelke ne pruža najveću radost i zadovoljstvo. Umesto kupovine često nepotrebnih predmeta svojim najmilijima možete pokloniti ono što većina nas najmanje ima. Na primer, vaše vreme – u vidu zajedničkih odlazaka u bioskop, šetnju ili na izlet. Ako baš želite da poklonite neki predmet, neka to bude trajan i kvalitetan proizvod iz lokalne trgovine koji se može popraviti i ponovno koristiti. Korisno je pokloniti i već korišćeni proizvod, „iz druge ruke“, koji takođe može biti lep i zabavan, a i svakako bolji od najčešće neukusnih „jeftinih plastičnih proizvoda s Dalekog istoka“ koji je na svom dugom putu uticao na povećanje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Polovni božićni darovi iz buvljaka „Tandler“ u Beču štede prirodne resurse i štite klimu. „ÖkoKauf Wien“, gradski ekološki održiv program nabavke, građankama i građanima Beča nudi predloge na šta treba da obratie pažnju prilikom kupovine poklona.

Pakovanje takođe može biti nešto vrlo lično: platnena kesa ili tkanina od pogodnog materijala i boje mogu biti mnogo lepši od plastificiranog šarenog papira. Građani Beča u buvljaku „Tandler“ mogu kupiti „bečke poklon kese“ („Wiener Geschenksack“) – ekološki proizvedene kese za darove, dostupne u tri veličine po cenama od 4, 6 i 8 evra. Za razliku od ukrasnog papira za pakovanje poklona ove kese, zahvaljujući svom neutralnom izgledu, mogu  da se koriste nebrojeno puta toekom cele godine, čime doprinose značajnom smanjenju nepotrebnog otpada koji se obično nakupi u vreme Božića. Zanimljivo je što su u završnoj fazi njihove izrade učestvovale i osobe s invaliditetom, što pokazuje da je visoka ekološka osveštenost u gradu Beču takođe izvrsno povezana s njegovim socijalnim angažmanom. Ove kese su, osim u Tandleru, dostupne i na svim lokacijama za odlaganje božićnih jelki.

Ukrasite božićnu jelku na ekološki prihvatljiv način

Kada je reč o izboru božićne jelke, onda bi ga trebalo nabaviti samo iz biološkog uzgoja i kod lokalnih proizvođača. Time se omogućava smanjenje zagađenja vazduha uzrokovano saobraćajem i podstiče ekološki prihvatljiv uzgoj bez pesticida i veštačkog đubriva. Čak i ukrašavanje jelke može biti ekološki prihvatljivo. Na primer, prestankom upotrebe lameta, kuglica i ostalih dekoracija od plastičnih materijala. Božićne ukrase možete i sami izraditi.

Bacanje hrane je nedopustivo

Foto-ilustracija: Unsplash (Caroline Hernandez)

Ako po završetku praznika ne želite da bacite hranu, o tome treba misliti već prilikom kupovine – isplati se dobro isplanirati novogodišnji i božićni jelovnik i sastaviti spisak za kupovinu kojeg ćete se pridržavati. Pre svega, treba izbegavati „primamljive“ ponude jer mnogi proizvodi iz „uzmi tri – plati dva“ kupovine zapravo završe u smeću. Regionalni ekološki proizvodi najbolji su izbor, a vegetarijanski ili veganski božićni obrok takođe može biti kreativan i pripremljen s ljubavlju. Ako baš ne možete bez mesa, možete u njemu uživati i u manjim količinama. Ekološki osvešćeni građani kupuju meso od proizvođača koji se brinu o zaštiti životne sredine i dobrobiti životinja. To su obično porodična poljoprivredna gazdinstva.

I nakon praznika možete biti kreativni – od preostale hrane takođe se mogu pripremiti ukusna i raznovrsna jela. No, važno ih je pažljivo čuvati i proceniti njihov miris, izgled i ukus pre upotrebe. Ne zaboravite, mnoge su namirnice savršene i jestive daleko posle datuma do kojeg je preporučeno iskoristiti ih. Ako nakon praznika krećete na odmor i putovanje i ne želite da bacite hranu koja vam je ostala u frižideru, u Beču postoji rešenje i za to. Hrana se možete donirati i odneti u narodnu kuhinju, a bečka gradska uprava svojim građanima nudi popis i mogućnosti deljenja hrane.

U Beogradu nakon slavlja preostala hrana i piće se mogu donirati Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj 226A.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jakob Owens)

Novu godinu započnite mirno i obazrivo

Božićni praznici se tradicionalno provode mirno u krugu porodice, što najčešće nije slučaj s novogodišnjim dočekom. No ipak, trebali biste da budete svesni da su bučne novogodišnje proslave često pune straha i stresa za životinje, ali i mnoge ljude. U novogodišnjoj noći ne koristite rakete i petarde, učinite nešto dobro za okolinu, divlje životinje, životinje lutalice i kućne ljubimce.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti