Tim studenata ETF-a osvojio drugo mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju

Foto: Tim H-Bridges

H-Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF), koji razvijaju inovativne koncepte pri razvoju uređaja energetske elektronike za potrebe realnih aplikacija, na najvećem svetskom takmičenju iz energetske elektronike IEEE International Future Energy Challenge (IFEC) osvojio je drugo mesto. Finale međunarodnog univerzitetskog nadmetanja u oblasti inovativnih i energetskih efikasnih rešenja održano je Hanoveru u Nemačkoj.

Kako bi proslavili njihov uspeh i povodom završetka projekta Solid State Transformer u svečanoj sali Građevinskog fakulteta organizovana je svečanos u prisustvu predstavnika privrede, fakulteta, akademije i medija. Na događaju su predstavljeni rezultati H-Bridges tima, koji je finalnim prototipom postigao efikasnost od 94,1 odsto na 1.000W.

Dejan Gvozdić, dekan ETF-a iskazao je poštovanje timu akademaca ovog fakulteta, koji su pod rukovodstvom Aleksandra Milića, uz odricanje i upornost stigli do prestižnih rezultata u izuzetno jakoj konkurenciji među studentima iz Koreje, Japana i drugih zemalja i osvojili odličan uspeh. U periodu od godinu dana ovaj tim tri puta prolazi kroz proces izrade prototipa: idejno rešenje, dizajn, projektovanje, testiranje, evaluacija performansi. Uspešno upravljaju novcem, vremenom, opremom, dizajnom, implementacijom, testiranjem, radom pod pritiskom, međusobnom komunikacijom. Od ostalih timova ih izdavajaju prikupljanjem sredstava i dobri odnosi sa javnošću. Na taj način studenti još na fakultetu mogu da nauče kako da formiraju i očuvaju brend.

“Voleo bih da principe H-Bridges-a primenjujemo i na fakultetu, da se ujedinimo i postanemo ozbiljan tim, koji će uspeti da postiže takve rezultate. Nadamo se da ćemo u novoj zgradi fakulteta moći sledeće godine da dočekamo ovaj, ali i druge studentske timove, koji se takmiče po svetu, ali i da ćemo moći zajedno da podelimo radost zbog osvojene prve nagrade slavljeničkog tima”, rekao je Gvozdić.

Na ETF je od 2005. godine otvorena Laboratorija za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima u kojoj se akademcima daju saveti kako da bolje u praksi primenjuju znanja, ali i da koriste uređaje i opremu.

Slobodan Vukosavić, rukovodilac Laboratorije i redovni član SANU rekao je da su laboratoriju otvorili, jer su primetili da srednjoškolci samo memorišu podatke, a ne rešavaju probleme, a da je ETF poznat po akademcima koji rešavaju probleme koji još zapravo nisu rešeni. Upornim zalaganjem i radom doprineli su da osvojeno drugo mesta H-bridges tima bude ravno pobedi na svetskom prvenstvu.

“Pokazalo se i na ovom primeru da smo u pravu da decu obučavamo da probleme u okviru projekata rešavaju tako što koriste manje gvožđa i bakra, a više silicijuma, jer u svetu ima sve manje kritičnih materijala”, kaže Vukosavić.

Pročitajte još:

Kritični materijali (platinski metali, retke zemlje, koblat) predstavljaju metale koji imaju veliki značaj za budućnost privrede. Ove metale teško je zameniti drugima. Zbog izuzetne primene raste potražnja za njima, a proizvodnja ne može da prati uvećanu potrošnju. Udeo proizvodnje u globalnoj svetskoj proizvodnji najveći je u Kini i iznosi oko 90 odsto.

Foto: Tim H-Bridges

Proslavi povodom uspeha složnih akademaca prisustvovao je i Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), koji je diplomirao na ETF-u i rekao da ne treba sumnjati u budućnost energetike u Srbiji, jer se na ovom fakultetu već godinama otvara veliki prostor za mlade ljude, koji na čelu sa njihovim profesorima i dalje mogu računati na tradicionalnu podršku EPS-a.

Najveći partner u projektu je kompanija Meter&Control, beogradski proizvođač sistema za daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom električne energije. Presednik IO kompanije je istakao da ovakva takmičenja zapravo pokazuju šta srpska energetika može da uradi na svetskoj sceni.

Luka Savanović, vođa H-Bridges tima predstavio je prototip softvera i transformatora koji je koncipiran isključivo na energiji iz obnovljivih materijala i ima različite mogućnosti primene. On je istakao da je takmičenje IEEE IFEC trajalo 10 meseci u tri runde.

“Važne prednosti našeg prototipa su modularnost i skalabilnost. Zahvalni smo što smo imali mogućnost da radimo u laboratoriji fakulteta, a cilj nam je da sledeće godine učestvujemo na takmičenju IFEC 2024, u oblasti audio punjača”, istakao je Savanović. 

IEEE IFEC takmičenje pruža studentima priliku da iskoriste teorijsko znanje stečeno na Fakultetu kroz praktičan rad na projektu koji obuhvata proces od istraživanja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima.

Mirjana Vujadinović Tomevski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti