22. septembar – Dan bez automobila

Foto-ilustracija: Unsplash (Dimitar Kazakov)

Danas je Svetski dan bez automobila – ili bi bar tako trebale da izgledaju ulice širom sveta. Ideja je da jedan dan u godini pokušamo, gde god da krenemo, to obavimo na neki alternativni način, ukoliko postoji mogućnost – pešačenje, biciklizam, javni prevoz… To je dan kada ceo svet učestvuje u eksperimentu koji zvuči gotovo buntovno u današnjem društvu.

Program je jednostavan, ali odvažan: ostavite auto kod kuće. Zamislite da jedan dan u godini možete da živite potpuno drugačije od scenarija svakodnevnog užurbanog, glasnog i zagađenog savremenog života. Možda neko baš danas otkrije čari i sve pozitivne strane alternativnog transporta.

Setimo se neke od ulica koje nam najviše muke zadaju prilikom jutarnjeg zastoja, neke raskrsnice ispunjene nervozom i stresom, buke koja dopire do nas, i zamislite kako se te raskrsnice danas pretvaraju u oaze mira. 

Globalni transportni sektor je jedan od velikih zagađivača naše planete. 2021. godine, proizveo je oko 7,5 milijardi  tona ugljen-dioksida. Međutim, putnički automobili su bili veliki izvor emisija te godine, čineći približno 39 odsto globalnih emisija iz saobraćaja, govore podaci Statiste.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto-ilustracija: Pixabay

Emisije koje proizvode putnički automobili su u stalnom porastu u poslednje dve decenije, povećavajući se sa 2,2 milijarde  tona u 2000. na 3,2 milijarde  tona. Izuzetak je bila 2020. godina kada su emisije pale za otprilike šest odsto na globalnom nivou, ali pale su i u našoj zemlji, ali taj pad je bio privremen i posledica poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19. U tom periodu beleženo je nešto manje zagađenja vazduha, a poznato nam je da su tih meseci putevi zaista bili prazni.

Od 16. do 22. septembra, održava se Evropska nedelja mobilnosti, jedan vid kampanje od strane Evropske komisije o održivoj urbanoj mobilnosti, a poslednji dan je simbolično Dan bez automobila. Ove godine je 25 mesta i gradova učestvovalo u ovom programu i u našoj zemlji – Aleksinac, Niš, Vrnjačka Banja, Sombor, Srbobran, Topola, Kruševac, Vranje, Užice, Kula i drugi.

Urbane raskrsnice, često neprijatne zone prepune nervoze i stresa, na ovaj dan se transformišu, jer mnoga urbana područja koriste ovaj dan kao odskočnu dasku za uvođenje novih mera održivosti, poput proširenja biciklističkih staza ili poboljšanja javnog prevoza.

Svetski dan bez automobila ne bi trebalo da bude samo gest, već manifestacija potencijala koji imamo da izmenimo način na koji živimo i tretiramo našu planetu. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti