H-Bridges tim osvojio drugo mesto u finalu IFEC

Foto: Energetski portal

H-Bridges tim je projektom ,,Micro-grid solar inverter’’ osvojio nagradu za najbolji inovativni dizajn, kao i drugo mesto u finalu International Future Energy Challenge (IFEC) 2022 u Sjedinjenim državama.

H-bridges tim učestvuje godinama na svetskom takmičenju iz energetske elektronike koje promoviše inovativni dizajn i korišćenje novih tehnologija, sa ciljem rešavanja aktuelnih problema iz sveta elektrotehnike. Od njihovog prvog pojavljivanja na IFEC, uspeli su da zadrže visok stepen profesionalnosti i kvalitet rada, zbog čega već šest godina stoje rame uz rame sa kolegama iz Kine, Nemačke, SAD i mnogih drugih zemalja.

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu, okupili su se predstavnici H-Bridges tima, profesori, studenti kao i druge zvanice, kako bi proslavili postignute rezultate H-Bridges tima.

Tom prilikom Prof. Dr Dejan Gvozdić, dekan Elektrotehničkog fakulteta obratio se prisutnima i iskazao veliko zadovoljstvo i zahvalnost studentima H-bridges tima.

,,Ovaj tim poseduje jednu osobinu koju danas ne možemo lako da vidimo kod drugih timova, a to je multidisciplinarnost i povezanost struke u oblasti elektrotehnike i računarstva i to je jedno od ključnih stvari koja je dovela do njihovog uspeha’’, rekao je Prof. Dr Dejan Gvozdić.

Rukovodilac Laboratorije za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima – akademik Prof. Dr Slobodan Vukosavić istakao je da su elektronski uređaji složeni, zbog čega na njima ne može da radi jedan čovek, već je potrebno da se radi u timu, a tim ne može da funkcioniše ako studenti ne prepoznaju da je interes tima interes zajednice, što je ujedno i najbolji način da i oni sami postignu svoj cilj.

Njihov tim već radi na novom projektu, čiji je zadatak razvoj i projektovanje Solid State transformatora (SST). SST predstavlja novu perspektivu u razvoju elektroenergetskih sistema koji imaju za cilj da podignu nivo dijagnostike i monitoringa u prenosnim mrežama. Ovakva rešenja smanjuju potrebne investicije pri unapređenju postojećih sistema, koji su neophodni, uzimajući u obzir dinamiku razvoja moderne energetike. Suština projekta je integrisati uređaje energetske elektronike u transformator i time smanjiti potrebe za materijalima kao što su gvožđe i bakar, a istovremeno pružiti dijagnostiku sistema u realnom vremenu.

Polufinale narednog takmičenja održaće se na Floridi u martu sledeće godine, a finale u Nemačkoj u julu.

H-Bridges je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, nastao sa ciljem da učestvuje na prestižnom Međunarodnom izazovu budućnosti energije (IFEC) u organizaciji Svetskog instituta elektroinženjera (IEEE).

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti