Ukoliko nastavimo sa devastacijom šuma, ostaćemo bez vode

Foto-ilustracija: Unsplash (Erwin Voortman)

Ukoliko za 10, 15 godina ne promenimo odnos prema šumama, dešavaće nam se erozija i nećemo imati dovoljno vode, kazao je ekološki aktivista Aleksandar Dragićević. Upozorio je da Crna Gora godinama devastira svoje šumsko bogatstvo i smatra da će građani više ceniti prirodu kada im država da priliku da se upoznaju sa nacionalnim parkovima i drugim planinskim lepotama zemlje.

On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao da smatra da Crna Gora nema zelenu politiku, samo partije koje su je deklarativno prihvatile, a ne sprovode je.

Dragićević je napomenuo da je 60 odsto površine zemlje prekriveno šumom, te da je Crna Gora treća u Evropi nakon Slovenije i Finske, a da se taj resurs devastira već trideset godina.

“Ne radi se tu samo o drvopreradi. Mi smo do 2017. godine izvozili oblovinu u zemlje regiona pa su oni pravili nameštaj. Između Skadra i Tirane nalazi se skoro 100 fabrika nameštaja, a tamo je moratorijum na seču šuma. Šta mislite, odakle im drvo?”, pita Dragićević.

Istakao je da se proizvodi pelet pod izgovorom da je ekološki proizvod što on nije, jer se za pelet seče drvo najbolje klase.

“Pelet je trenutno oko 300, 350 evra uprkos intervenciji Vlade. Isto je sa drvetom za ogrev, cene drveta za ogrev dostižu do 90 evra po metru kubnom. Mi sada imamo ljude koji idu u šumu i sami seku drvo, a država nema dovoljno inspektora da to isprati”, kazao je on.

Dragićević ističe da se raduje kiši jer će umanjiti broj jesenjih požara. Upozorava da je potrebno 70, 80 godina da se šuma obnovi nakon požara. Tu pominje i koncesionare koji ne pošumljavaju nakon intervencija u šumama.

“Ako za 10, 15 godina ne promijenimo odnos prema šumama, dešavaće nam se erozija i nećemo imati dovoljno vode”, kazao je on.

Sedam odsto teritorije Crne Gore je prekriveno nacionalnim parkovima.

“Mi moramo da se upoznamo sa nacionalnim parkovima, sprečimo ilegalni lov i ekocid. Moramo da ih stavimo na svoje mesto, jer su nacionalni parkovi kruna Crne Gore”, kazao je aktivista.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti