Crna Gora – Poskupljenje struje i restrikcije opcija ako se stanje ne popravi

Foto-ilustracija: Pixabay (AJS1)

Situacija je delikatna, a restrikcije i poskupljenje struje jedna su od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu, saopštio je rukovodilac sektora za korporativne komunikacije „Elektroprivrede Crne Gore“ (EPCG) Tomaš Damjanović. 

On je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG kazao da ta kompanija ima obezbeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali da će za ostatak godine zavisiti od više faktora, pre svega hidrološke situacije, prenosi RTCG.

“Restrikcije su generalno posledica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i nas. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike. Može da se desi da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovoljno robe“, naveo je Damjanović.

Kazao je da je za električnu energiju za prvih sedam meseci utrošeno 117 miliona, dok je za isti period lani izdvojeno 28 miliona.

„Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca – domaćinstva, privreda, javna uprava…“, naveo je Damjanović.

Na pitanje o poskupljenju struje, on odgovara:

„Ako situacija u postrojenjima i hidrološka situacija bude povoljna, ne bismo posezali za tim. Cene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija ako okolnosti ne odu po planu.“

Železara ozbiljan resurs

Kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija, rano je govoriti, ocenio je Damjanović.

„Razgovori su počeli i nastaviće se, a čime će rezultirati rano je govoriti. Interes EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije.“

Ističe da su kao problematičan detektovali drugi i treći kvartal, što ranije nije bio slučaj jer su, kako kaže cene bile drugačije.

„Osnovni cilj EPCG je proširenje proizvodnog portfolija, i Železara predstavlja ozbiljan resurs u pogledu energetskog potencijala. U narednom periodu skeniraće se i prezentovati javnosti zahtevi turske kompanije“, dodao je Damjanović.

Saopštio je i da u kompaniji ozbiljno razmatraju sugestiju Vlade i da li bi investiranje u Železaru zadovoljilo njihove potrebe.

„Ponuda od Vlade za kupovinu Železare do ovog trenutka nismo dobili, samo zeleno svetlo da se može otpočeti razgovor sa sadašnjim vlasnikom na tu temu“, pojasnio je Damjanović.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti