Crna Gora privremeno ograničila izvoz peleta

Foto-ilustracija: Pixabay (moses)

Vlada Crne Gore usvojila je na sednici odluku o izmeni i dopuni Odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata, odnosno o zabrani izvoza peleta.

,,Važeća Odluka je doneta sa ciljem stabilizacije tržišta drvnih sortimenata i sprečavanja njihove nestašice na domaćem tržištu. Kako je u međuvremenu došlo do nestašice peleta kao energenta važnog za grejanje, a u izvozu se pojavljuju značajne količine, to je u cilju sprečavanja daljeg odliva peleta, odluka dopunjena odredbom o privremenom ograničenju izvoza’’, saopšteno je iz Vlade.

Kako su naveli, s obzirom na to da je proizvodnja peleta u Crnoj Gori značajno veća od potrošnje, dopunom odluke je ostavljena mogućnost izvoza peleta uz odgovarajuću dozvolu.

,,Istovremeno, Odluka je usaglašena sa najnovijim propisima Evropske unije’’, zaključuje se u saopštenju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković rekao je na sednici Vlade da su na sve načine pokušali da se dogovore sa proizvođačima peleta, ali da to nisu uspeli.

,,Mi definitvno moramo ograničiti izvoz peleta. Za one koji budu prodavali za onoliko koliko je dogovoreno i za potrebe Crne Gore, a ostatak davati za izvoz uz saglasnost. Dogovori se krše na sve moguće načine, a već dolazimo do toga da će uskoro na Žabljaku već početi grejanje, a nemamo najave da će moći da se isporuče dovoljne količine za škole, vrtiće i druge institucije’’, rekao je Joković.

Naveo je da će im za ovo biti potrebna saglasnost Ministarstva finansija.

Premijer Dritan Abazović rekao je da smatra da je ova mera potpuno opravdana i neophodna.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, izjavio je da je saglasan sa zahtevom ministra poljoprivrede.

,,Zaista smo pokušali na sve načine da dođemo do određenog dogovora, Ministarstvo poljoprivrede obavilo je niz razgovora sa proizvođačima, ali to nije dalo rezultate. Ovo je jedna nepopularna mera, ali tako je moralo’’, zaključio je Đurović.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti