Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike 

Foto: Tim H-Bridges

Tim H-Bridges osvojio je nagradu “The Best Innovative Design Award” a ujedno i drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja IEEE International Future Energy Challenge 2021/2022. 

“Ova nagrada dolazi kao kruna dvogodišnjeg rada i kao, sada već možemo reći, tradicionalno dobrih rezultata koje naš tim ostvaruje na ovom takmičenju”, navodi se u saopštenju.

International Future Energy Challenge (IFEC)je najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike u organizaciji IEEE, na kojem student iz svih krajeva sveta, predstavljaju svoja inovativna rešenja na unapred zadatu temu. Ovogodišnja tema bila je izrada solarnog invertora snage 1kW, za priključenje solarnih panela na gradsku mrežu. Na projektu se radilo dve godine, a finalna runda takmičenja se održana je od 27. do 29. jula na Univerzitetu Tenesi, Noksvil, SAD. 

“Na finalnom testiranju, naš tim je u konkurenciji 7 univerziteta iz celog sveta pokazao odlične rezultate. Naš prototip je ostvario efikasnost od 92 odsto i od strane stručnog žirija je pohvaljen za jednostavan a veoma kompaktan dizajn samog uređaja”, dalje se navodi.  

Finalni plasman timova na projektu 2021/2022 je: 

Utah State University

University of Belgrade (H-Bridges)

Reutlingen University

Leibniz University Hannover

University of Maryland

University of Connecticut

University of Moratuwa

“Na kraju još jedne takmičarske godine zadovoljni smo svime što je ovaj tim uspeo da postigne. Pre svega rezultatom na IFEC takmičenju, koje je uvek glavni cilj našeg rada, ali i činjenicom da je tokom izrade projekta u labaratoriji formirano devet naučnih radova koji su objavljeni i nagrađivani kako na domaćim tako i na međunarodnim naučnim konferencijama. Uz to, za potrebe testiranja, instalirali smo solarne panele na krov fakulteta, koji će svakako unaprediti uslove za rad studenata i nakon završetka našeg projekta”, piše u saopštenju.  

Članovi tima zahvalili su se i svim kompanijama koje su prepoznale kvalitet njihovog rada i pružile im nesebičnu podršku, kao i Elektrotehničkom fakultetu koji ih podržava u svim aktivnostima. 

Izvor: Tim H-Bridges

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti