Akumulacija Selova započeta pre 36 godina – pijaća voda za skoro milion stanovnika na jugu

Foto-ilustracija: Unsplash (Manki Kim)

Punih 36 godina je prošlo od kada je, sada već davne 1986. godine, postavljen kamen temeljac za izgradnju akumulacije Selova kod Kuršumlije, kapitalni projekat započet u vreme stare Jugoslavije, sa kojim bi bile zadovoljene potrebe vodosnabdevanja skoro milion stanovnika – građana Niša, Merošine, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe. Iako se poslednjih godina malo šta radilo, u JP „Srbijavode“ procenjuju da bi sve moglo da se završi za 3 godine – ako država obezbedi novac.

Brana Selova spada u 10 najznačajnijih visokih brana u Srbiji i planirano je da ta akumulacija kontroliše 349 km2, odnosno 15 odsto sliva reke Toplice.

,,Prema predviđenom planu, brana visine 75 metara, dužine 420 metara i zapremine 1,8 miliona kubnih metara trebalo je da snabdeva vodom četiri opštine Topličkog okruga, kao i deo grada Niša. Projektom je predviđena i izgradnja hidrocentrale i fabrike vode. Pored vodosnabdevanja, namena je i odbrana od poplava, navodnjavanje polja, razvoj turizma, ribolova, omogućila bi otvaranje novih radnih mesta’’, navedeno je u izveštaju „Srbijavode“.

Prvobitnim planom završetak izgradnje bio je planiran do 1994. godine, a procena je da je do sada uloženo između 70 i 100 miliona evra za radove koji su sa 70 odsto finansirani iz budžeta Srbije, dok su gradovi i opštine koji bi koristili vodu bili u obavezi da obezbede 30 odsto novca.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković kaže da se radi o veoma značajnom, ako ne i najvažnijem infrastrukturnom projektu, ne samo za Toplički okrug, i očekuje da sa formiranjem nove Vlade Srbije, krene i konačno rešavanje tog pitanja.

,,Spas Toplice, ali i niškog kraja je dovršetak gradnje brane Selova, zahvaljujući kojoj bi se trajno rešilo pitanje snabdevanja vodom njenih stanovnika. Mislim da će država prepoznati interes građana koji ovde žive i da će se krenuti sa intenzivnijim radovima, a samim tim je i moguć završetak i puštanje u rad vodostistema u narednih nekoliko godina’’, rekao je Miljković.

Prema proceni, za nastavak druge faze radova na brani „Selova“, koji bi obuhvatili izradu tehničke dokumentacije, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i preostale završne radove na objektima i akumulaciji, potrebno je obezbediti dodatnih 45 do 50 miliona evra.

Inače, formiranjem akumulacije, kuršumllijska sela Selova, Pačarađa i Merćez bi bila potopljena. Prema saznanjima Južnih vesti, treba da se otkupi još jedan deo zemljišta, u međuvremenu su se mnogi meštani odavno odselili, ali u njima ima još uglavnom staračkih domaćinstava, stariji koji tu žive i čekaju da budu – “potopljeni”.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti