Poskupljuje voda u Kragujevcu

Foto-ilustracija: Unsplash (Albert Flamingo)

U septembru računi za utrošenu vodu u Kragujevcu biće uvećani za 20 odsto. Povećanje cene vode uslovljeno je rastom cena energenata, električne energije, hemikalija i materijala za održavanje.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu grada najavljeno poskupljenje je samo polovina od potrebnog povećanja za koje je ovo preduzeće tražilo saglasnost od svog osnivača.

“Cene naših usluga formiraju se tako da one samo pokrivaju troškove koji nastaju u toku procesa proizvodnje i distribucije higijenski ispravne vode, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda. Konkretno povećanje cena vode uslovljeno je rastom cena energenata. U periodu od decembra 2020. godine do danas cene goriva su porasle u proseku 70 odsto, hemikalija za 40 odsto, materijala i delova za održavanje i izradu vodovodne i kanalizacione mreže 60 odsto, a cena električne energije počev od 1. avgusta je za 40 odsto veća od dosadašnje”, rekao je Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Prema zvaničnim podacima KOMDEL-a iz aprila 2022. godine cena vode za stanovništvo u Kragujevcu iznosi 49,48 dinara/m 3 dok je cena u Beogradu 54,05 dinara/m 3, Novom Sadu 54,57 dinara/m 3, Nišu 57,20 dinara/m 3, što znači da je cena vode u Kragujevcu za devet odsto niža od gradova slične veličine u Republici Srbiji. Prema istim podacima cena vode u Kragujevcu za 77,66 odsto niža je u odnosu na najvišu cenu u Republici Srbiji.

Pored toga, građani i privreda grada Kragujevca i opština Batočina i Knić, duguju JKP „Vodovod i kanalizacija“ 1,1 milijardu dinara, od čega domaćinstva 885, a privreda 232 miliona dinara. To znači da je Vodovod 16 meseci svim potrošačima isporučivao vodu bez dinara naplate. Nedostajuća sredstava obezbeđena su kreditnim zaduženjem u iznosu od 200 miliona dinara za izmirenje dospelih obaveza prema dobavljačima, kao i za održavanje tekuće likvidnosti preduzeća.

I pored toga, grad Kragujevac je tokom cele godine uredno snabdeven svim potrebnim količinama higijenski ispravne vode.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti