Ima li nade za Veliki koralni greben?

Foto-ilustraciija: Unsplash (Li Yang)

Već godinama nestaje Veliki koralni greben, naučnici su jasno upozoravali da korali nepovratno nestaju i da se moraju napraviti radikalne i drastične promene koje, čini se, konačno daju prve rezultate. 

Prema najnovijim istraživanjima Veliki koralni greben u Australiji, posle 36 godina, trenutno ima najveću količinu takozvanog koralnog pokrivača. 

Prema pisanju svetskih medija, promene se primećuju u centralnom i severnom delu, što je oko dve trećine grebena. Dok u južnom delu, zbog većeg broja morksih zvezda, došlo je do gubitka koralnog pokrivača.

Krajem prošle godine čak 98 odsto Velikog koralnog grebena bilo je zahvaćeno izbeljivanjem. Naučnici su se tada nadali da će u hladnijim područjima doći do oporavka grebena, jer ona služe kao sigurno mesto od izbeljivanja. Njihov idealni scenario bio je da korali u ovim delovima prežive i da zatim prirodno rasprušuju svoje larve na oštećene grebene.

Pre prošlogodišnjeg najvećeg izbeljivanja do sada, Veliki koralni greben uspeo je da “preživi” tri velika koja su se dogodila 2016., 2017. i 2020. godine.

Veliki koralni greben proteže se na 2.300 kilometara i može se videti iz svemira. Status lokacije svetske baštine dobio je 1981. godine. Bilo je pokušaja da postane zaštićeno područje, jer bi tako na neki način bio zaštićen, međutim Australija je uspela da spreči Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) da ovu oblast stavi na spisak ugroženih znamenitosti svetske baštine.

Vlada Australije najavila je da će potrošiti milijardu australijskih dolara (oko 630 miliona evra) na poboljšanje stanja Velikog koralnog grebena, nakon što je sprečila da se nađe na listi ugrožene svetske baštine.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti