U Australiji otkriven koralni greben visine preko 500 metara

Foto-ilustracija: Unsplash (Milan Degraeve)

Australijski naučnici su 20. oktobra, tokom 3D mapiranja morskog dna, otkrili greben širok 1,5 kilometar i visok preko 500 metara, što ga čini višim i od čuvene Empajer stejt bilding (Empire State Building) u Njujorku i od Sidnejskog tornja (305 metara).

Otkriveni greben se nalazi na dnu epikontinentalnog pojasa, ali nije deo Velikog koralnog grebena.

U gornjem delu nije prekriven tvrdim već mekim koralima, kao i  mnogobrojnim sunđerima i morskim stablićima, što upućuje na to da je ovo područje bogato nutritijentima koje nose struje dubokih voda.

Kamera na podvodnom robotu koji je istraživao greben pokazuje da je nastanjen mnoštvom riba.

Na ovom području postoji još sedam visokih odvojenih grebena, uključujući greben na ostrvu Raine (Raine Island), grebenu značajnom za gnežđenje zelenih kornjača.

 „Ovo neočekivano otkriće daje nam „vetar u leđa“ da smo na dobrom putu i da treba da nastavimo sa istraživanjem nepoznate strukture okeana i potragom za novim vrstama koje ga nastanjuju“, rekla je Vendi Šmit, suosnivač instituta „Šmit Okean“ (The Schmidt Ocean) koji je uključen u istraživanje novopronađenog grebena.

koralni_greben
Foto-ilustracija: Unsplash (Marek Okon)

„Poznato je da je nivo našeg znanja o tome šta se sve nalazi u okeanu ograničeno. Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama koje nam služe kao zamena za naše oči, uši i ruke u dubinama okeana, imamo kapacitet da istražujemo prostranstva okeana kao nikada pre. Novi „okeanski vidici“ nam se otvaraju, otkrivajući nam ekosisteme i raznovrsne oblike života koji sa nama dele planetu“, objašnjava Šmit.

Naučnici ovog instituta već nekoliko godina pretražuju prostranstva okeana koji okružuje Australiju, a otkriće poput ovog im daje materijal za još mnogo godina istraživanja.

U prethodnim poduhvatima snimljeni su retki podvodni organizmi poznati pod imenom sifonofore, koji mogu biti dužine do 40 metara, ali i druge vrste koje zahtevaju da im se posveti pažnja – crni korali, sunđeri i škarpuni.

Veliki koralni greben, najveći svetski koralni greben, prostire se na gotovo 133 hiljade kvadratnih kilometara i u njemu živi više od 1.500 vrsta ribe i 411 vrsta tvrdih korala, kao i desetine drugih vrsta.

Nažalost, poslednjih godina, Veliki koralni greben suočava se sa isto tako velikom krizom. Nedavne studije su pokazale da je u poslednje tri decenije ovaj greben izgubio 50 odsto populacije korala, a klimatske promene su ključni faktor u njegovom daljem očuvanju.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti