Nova nada za Veliki koralni greben

Foto: pixabay

Otkriće od oko 100 zdravih grebena koji bi mogli potpomoći oporavak Velikog koralnog grebena pružili su nadu za njegovo preživljavanje.

Poslednjih godina prognoze naučnika kada je reč o Velikom koralnom grebenu postajale su sve pesimističnije jer su opasnosti koje ugrožavaju ovaj ekosistem postajale sve očiglednije. Prošle godine objavljena je studija koja je upozorila na najintenzivnije odumiranje Velikog koralnog grebena zbog tzv. „izbeljivanja“ korala, fenomena koji je ubrzan efektima globalnog zagrevanja.

Ove godine, naučnicima je podignut moral. U istraživanju koje je objavljeno u časopisu „PLOS Biology“ pronađeno je nekoliko koralnih sistema koji imaju kapacitet da potpomognu oporavak Velikog koralnog grebena.

„Pronalazak ovih stotinak grebena je kao otkriće kardiovaskularnog sistema Velikog koralnog grebena“ rekao je ekolog, profesor Petar Mumbi, jedan od autora istraživanja.

Ovi korali su okarakterisani kao zdravi, što znači da su u regionima koji su relativno hladni i zaštićeni od koralnog izbeljivanja. Oni mogu proizvesti neophodne larve korala koje bi se kasnije prelocirale u ugrožene delove Velikog koralnog grebena. Kako su ovi grebeni dobro povezani sa ostatkom koralnog grebena morskim strujama, naučnici su procenili da bi mogli da snadbeju larvama skoro polovinu koralnog ekosistema.

Još jedna bitna stavka je ta da su ovi grebeni na mestima gde nema bodljikavih morskih zvezda koje predstavljaju prirodnog predatora koralima i igraju veliku ulogu u njihovom izumiranju.

Koliko god ove vesti bile optimistične, naučnici upozoravaju da nema prostora za opuštanje. „Nažalost, ova otkrića ne znače da je Veliki koralni greben bezbedan i da nema razloga za brigu“, rekao je rukovodilac istraživanja Dr Karlo Hok.

Pored poziva na ublažavanje efekata klimatskih promena, istraživanje ukazuje na to da je fokus konzervacije koralnog grebena u prošlosti bio pogrešan ali takođe pruža i nove smernice za očuvanje ovog bitnog ekosistema.

 

Milan Zlatanović

Izvor: independent.co.uk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti